4.46 (165)
Przepis na kaczkę w sosie cytrusowym
pierś z kaczki 2 szt.
sok pomarańczowy 500 ml
cykoria 6 szt.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
imbir 0.5 dag
sos sojowy 2 łyżki stołowe
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Sok pomarańczowy gotujemy na małym ogniu, aż zredukuje się do 100–150 ml. Piersi kaczki oprószone solą i pieprzem smażymy na suchej patelni, od strony skóry ok. 8 min i 1 min od strony mięsa. Przekładamy do piekarnika i pieczemy 10 min. Upieczone przenosimy na kratkę, obkładamy folią i pozwalamy mięsu odpocząć przez 10 min.;
Tłuszcz wytopiony z kaczki mieszamy ze zredukowanym sokiem pomarańczowym i podgrzewamy, dodajemy imbir i sos sojowy. Wkładamy oczyszczone cykorie i gotujemy przez ok. 10 min. Podajemy z kaczką, oprószone solą i pieprzem.
Porady
Zobacz też: Sałatka z cykorią, radicchio i stekiem