Zdjęcie: Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska
4.49 (191)
Przysmażone,soczyste kawałki kaczki, chrupiący boczek i delikatny makaron ryżowy - orientalne danie w prostym przepisie to dobry pomysł na obiad dla kilku osób.
pierś z kaczki 2 szt.
limonka 1 szt.
makaron ryżowy 350 g
czosnek 1 ząbek
sos sojowy 45 ml
olej 30 ml
groszek cukrowy 250 g
dymka 4 szt.
groszek cukrowy 5 g
kolendra 6 gałązek
Makaron ryżowy moczymy w zimnej wodzie przez 1 godz. Z piersi kaczki usuwamy część tłuszczu i kroimy je w grubsze plastry. W głębokim talerzu mieszamy otartą skórkę i sok wyciśnięty z limonki, posiekany drobno czosnek i sos sojowy.
Do marynaty wkładamy kawałki kaczki i obracamy, aby się nią całkowicie pokryły. Owijamy folią i wstawiamy w chłodne miejsce na 1 godz.
Makaron odcedzamy, zanurzamy go w garnku z wrzątkiem, wyłączamy ogień, przykrywamy i odstawiamy na 5 min.
W woku, na dużym ogniu podgrzewamy olej i smażymy na nim przez 3 min kawałki kaczki, mieszając. Wyjmujemy z woka mięso i w to miejsce wkładamy strączki groszku cukrowego. Smażymy 4–5 min.
Dodajemy pokrojoną dymkę i ponownie wkładamy mięso. Smażymy przez 1 min. Oprószamy pieprzem, posypujemy posiekaną kolendrą i podajemy z odcedzonym gorącym makaronem ryżowym.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2016
Porady