Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.52 (183)
Jak podać pierś z kaczki? Ciekawym i egzotycznym pomysłem będzie podanie ich z sosem anyżowym i cykorią doprawioną sokiem z pomarańczy, imbirem i miodem.
anyż 6 szt.
pierś z kaczki 4 szt.
pieprz 20 g
sól 10 g
olej 50 ml
cukier 20 g
czosnek 1 ząbek
ocet jabłkowy 45 ml
sambal oelek 3 g
sos sojowy 30 ml
masło 125 g
mąka ziemniaczana 15 g
cykoria 6 szt.
miód 15 ml
pomarańcze 4 szt.
kandyzowany imbir 5 g
Najpierw wstawiamy cykorię: nagrzewamy piekarnik do temp. 180°C, oczyszczone cykorie przecinamy wzdłuż na pół. Kawałkiem masła smarujemy naczynie do zapiekania, oprószamy je solą (5 g) i układamy cykorie przecięciem do góry. Rozpuszczamy pozostałą część masła (25 g), mieszamy z sokiem pomarańczowym, imbirem i szczyptą soli i zalewamy cykorie, wierzch skrapiamy równomiernie miodem. Pieczemy ok. 45 min pod folią aluminiową. Przed wyjęciem z piekarnika odkrywamy i dopiekamy na złoto.
Przyrządzamy piersi: w małym rondelku zagotowujemy 1/2 l wody, wrzucamy anyż i redukujemy do obj. 200 ml. Nacinamy skośnie skórę na kaczych piersiach, nacieramy je młotkowanym pieprzem, oprószamy solą. Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki oleju, na lekko dymiący kładziemy kaczkę od strony skóry. Smażymy przez minutę, obracamy i smażymy również minutę. Przekładamy do żaroodpornego naczynia i dostawiamy do cykorii w piekarniku na ok. 8 min.
W tym czasie kończymy sos: na patelnię po kaczce wsypujemy cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek, czujnie karmelizujemy.
Wlewamy wywar z anyżem, dodajemy ocet, sambal oelek, sos sojowy i redukujemy ok. 4 min. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w 4 łyżkach zimnej wody, mieszając dodajemy do sosu; odławiamy anyż.
Ubijając mocno sos widelcem, dorzucamy kawałki zimnego masła. Gładki i aksamitny doprawiamy solą. Piersi wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy na 5 min, aby odpoczęły. Kroimy pod lekkim skosem, układamy na kawałkach cykorii, polewamy sosem anyżowym.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017
Porady
Dużo słodyczy w tym daniu, więc warto zadbać o neutralny dodatek. Pasuje tutaj gładkie, maślane ziemniaczane purée, malutkie kopytka podkręcone kolorystycznie suszonym curry dodanym w trakcie ugniatania ciasta, gęsta czerwona lub pomarańczowa soczewica z odrobiną pomarańczy i masła, pieczony kawałek dyni piżmowej, ryż wymieszany z uprażonym sezamem.