Szparagi ze świeżym szpinakiem, sosem malinowym i mozzarellą
Ocena:
4.48
(180)
15 min.
dla 4 osób
Szparagi z owocowymi dodatkami? To świetny pomysł - tym razem połącz je ze świeżym szpinakiem, sosem malinowym i serem mozzarella.
Składniki:
15 dag malin
1 i 1/2 łyżki octu balsamicznego
4 łyżki brązowego cukru
5 dag świeżego szpinaku
2 pęczki szparagów
sól
kilka łodyżek szczypiorku
25 dag mozzarelli
Szparagi ze świeżym szpinakiem, sosem malinowym i mozzarellą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Kilkanaście malin odkładamy do dekoracji, resztę miksujemy z octem oraz cukrem i przecieramy przez sito.
Liście szpinaku myjemy i osuszamy. Szparagi płuczemy, odcinamy równo główki, na wysokości 5–6 cm (resztę możemy wykorzystać w innym przepisie) i obgotowujemy w osolonym wrzątku przez 3–4 min. Odcedzamy i od razu przelewamy zimną wodą.
Na talerze wlewamy trochę sosu malinowego.
Główki szparagów dzielimy na cztery porcje, każdą przewiązujemy szczypiorkiem i układamy na środku talerza z sosem, dodajemy liście szpinaku, dekorujemy odłożonymi malinami i porwaną w dłoniach mozzarellą.