Surówka z czerwonej kapusty parzona / Fot.iStock
4.28 (176)
Surówka z czerwonej kapusty parzona to świetny dodatek do obiadu. Idealnie smakuje z daniami mięsnymi.
czerwona kapusta 1 szt.
cebula 1 szt.
konserwowe ogórki 3 szt.
jabłka 2 szt.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
sok z cytryny 2 łyżki stołowe
musztarda 0.5 łyżeczki
oliwa z oliwek 2 łyżki stołowe
Czerwoną kapustę trzeba cienko poszatkować, następnie zagotować wodę, wrzucić kapustę i obgotować około 1 -1,5 minuty. Następnie całość trzeba odcedzić na sitku. Następnie należy przelać wszystko zimną wodą, dobrze odsączyć, kapustę przełożyć do szerokiego naczynia, dodać pokrojone kwaszone ogórki, cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i utarte słodkie jabłka. Należy całość doprawić solą i pieprzem, sokiem z cytryny, musztardą i oliwę z oliwek. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać i schłodzić w lodówce.
Porady