Archiwum redakcji
4.47 (202)
Surówka z kapusty włoskiej jest podobna do klasycznego coleslaw, ale gości na polskich stołach w różnych wersjach. Chociaż większą popularnością cieszy się kapusta kiszona, biała lub czerwona, zielona odmiana o charakterystycznych liściach na pewno znajdzie wielu zwolenników. Sprawdźcie, jakie warianty surówki z kapusty włoskiej do obiadu najbardziej przypadną Wam do gustu.
kapusta włoska 500 g
marchewka 120 g
cebula 50 g
cytryna 0.5 szt.
majonez 50 g
koperek 0.5 pęczka
cukier 5 g
sól 5 g
pieprz 3 g
Przygotowanie: marchew i cebulę obieramy. Koperek opłukujemy z zanieczyszczeń w zimnej wodzie. Kapustę myjemy i zdejmujemy z niej wierzchni liść, który zazwyczaj jest mniej atrakcyjny i smaczny. Wyciskamy sok z cytryny i przelewamy go przez sito, żeby pozbyć się miąższu i pestek.
Warzywa: z kapusty usuwamy twardy trzon i kroimy ją w paseczki. Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę szatkujemy. Wszystkie warzywa, z których powstanie surówka z kapusty włoskiej, wraz z posiekanym koperkiem umieszczamy w misce.
Dressing: majonez łączymy w miseczce z sokiem z cytryny, cukrem, pieprzem i solą. Mieszamy za pomocą łyżki lub rózgi, aż składniki dobrze się połączą.
Surówka: kapustę włoską i pozostałe warzywa polewamy dressingiem majonezowym. Całość mieszamy delikatnie do momentu, kiedy sos pokryje wszystkie składniki. Surówkę odstawiamy na 15–20 minut do lodówki, żeby smaki dobrze się przegryzły, a kapusta nieco zmiękła.
Porady
- Do szatkowania kapusty włoskiej możemy użyć mandoliny. Dzięki temu będzie równo pokrojona i jeszcze lepiej zaprezentuje się na stole obok drugiego dania.
- Surówka z kapusty włoskiej może leżeć w lodówce, szczelnie przykryta, przez 3 dni. Jeśli jednak mamy większą porcję pokrojonych warzyw, warto zapakować je na później przed połączeniem z sosem majonezowym. Inaczej może się z niej uwolnić woda i stanie się nieapetyczna.
- Coleslaw z włoskiej kapusty możemy nieco odchudzić. Majonez zamieniamy wtedy na jogurt grecki z dodatkiem musztardy.
- Zamiast majonezu do surówki możemy dodać sos winegret. Przyrządzamy go z oliwy i soku z cytryny. Możemy także podkręcić jego smak za pomocą miodu i musztardy.
- Jeśli chcemy, żeby nasza surówka była wegańska, a lubimy kremowy smak majonezu, postawmy na jego wegański odpowiednik. Można go przyrządzić samemu (na bazie wody z ciecierzycy) lub kupić w sklepie.
- Surówka z kapusty włoskiej dobrze komponuje się z ziołami, takimi jak koper i natka pietruszki, a także z bazylią, oregano i tymiankiem. Podkreślają one smak kapusty, dlatego, jeśli lubimy intensywny ziołowy aromat, możemy je dodać do surówki według uznania.
- Żeby surówka była jeszcze bardziej kolorowa, możemy użyć czerwonej cebuli zamiast zwykłej.
Niektórzy na pewno zadają sobie pytanie, czy kapusta włoska nadaje się na surówkę? Odpowiedź brzmi: oczywiście! Podobnie jak biała, kiszona czy pekińska dobrze komponuje się przede wszystkim z marchewką, cebulą i jabłkiem. Jakie jeszcze wersje surówki z tej zielonej odmiany możemy wykorzystać do obiadu?
Coleslaw z włoskiej kapusty idzie w parze z wieloma daniami mięsnymi, rybnymi i wegetariańskimi. Nie różni się pod tym względem od innych klasycznych dodatków, takich jak surówka z kapusty pekińskiej, surówka z białej kapusty czy surówka z kiszonej kapusty. Można ją podać do:
Dobrym pomysłem na przechowywanie surówki z kapusty jest zakonserwowanie jej w słodko-kwaśnej zalewie. Poszatkowane warzywa wystarczy umieścić w wyparzonym słoiku i zalać je mieszanką wody, octu, cukru i oleju. Jest to bardzo wygodne rozwiązanie, ponieważ tak przygotowany dodatek można odsączyć i wykorzystać za każdym razem, kiedy potrzebna jest nam surówka z kapusty włoskiej do obiadu.