Zwykłe ziemniaki zyskują nowy charakter dzięki dodatkom. Słone kapary i delikatna cukinia urozmaicą przecież każde proste danie.
Składniki:
1 kg małych, jednakowej wielkości ziemniaków
pęczek natki pietruszki
2 łyżki drobnych kaparów z zalewy
2 ząbki czosnku
6 + 2 łyżki oliwy
2 łyżki octu z białego wina
sól
pieprz
cukinia
1/2 szklanki bulionu albo rosołu
Sałatka ziemniaczana z cukinią i kaparami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ziemniaki szorujemy i gotujemy w łupinach, w osolonej wodzie.
Natkę siekamy, większą jej część miksujemy z kaparami, czosnkiem, 6 łyżkami oliwy, octem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Cukinię kroimy w plastry, ablo słupki, mieszamy z 2 łyżkami oliwy, oprószamy solą i pieprzem, zalewamy bulionem lub rosołem, gotujemy 2 min. Odcedzamy, zachowując bulion, który mieszamy ze zmiksowaną pastą.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy, jeszcze mocno ciepłe przecinamy na połówki i podsmażamy na patelni, mieszamy z cukinią, zalewamy sosem, mieszamy, odstawiamy na 1 godz. Mieszamy z resztą natki, ew. przyprawiamy jeszcze solą i pieprzem i posypujemy kaparami.;