Można, a nawet trzeba przygotować sałatkę na kilka godzin przed podaniem schłodzić - wtedy wszystkie smaki się "przegryzą".
Składniki:
2 kg ziemniaków
1 średnia cebula (drobno pokroić)
2-3 ogórki kiszone (pokroić w kostkę)
pęczek koperku lub pietruszki (posiekać)
SOS
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
50 ml śmietany
1 łyżeczka cukru
przyprawy: sól / pieprz
Sałatka ziemniaczana z sosem majonezowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
► SOS : majonez połączyć ze śmietaną, dodać musztardę, cukier, przyprawić solą, pieprzem i dobrze wymieszać. Sos powinien być o konsystencji kremowej, gładki, ale nie za gęsty. Sos wstawić do lodówki.
► Ziemniaki ugotować w mundurkach, mniejsze gotować około 18 minut, większe około 22 minut. Ziemniaki odsączyć, ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w dość cienkie półksiężyce. Do naczynia z pokrojonymi ziemniakami, dodać cebulę, ogórek, pietruszkę i starannie wymieszać. Następnie wlać sos majonezowo - śmietankowy i wymieszać.