Idealane danie dla milosnikow nalesnikow i ruskich pierogow
Składniki:
Ciasto nalesnikowe:
250g maki
1/2 szklanki wody gazowanej
1/2 szklanki mleka
1 jajko
lyzka oliwy
szczypta soli
plaska lyzeczka kurkumy
Farsz:
5 ziemniakow
1 cebula
kilka lodyzek szczypiorku
250 g bialego sera
1 lyzeczka wegety
pieprz
Ruskie nalesniki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Skladniki na ciasto dobrze wymieszac. Usmazyc nalesniki. Ziemniaki ugotowac i rozgniesc. Cebule pokroic w kostke, podsmazyc na oleju z wegeta. Dodac rozdrobnione ziemniaki, podgrzac do ocieplenia. Wylaczyc gaz i dodac pokruszony ser, szczypiorek. Doprawic pieprzem do smaku. Tak przygotowany farsz wykladac na nalesniki. Podsmazyc na patelni, zeby byly chrupiace. To danie swietnie zastepuje tradycyjne i czasochonne lepienie pierogow , dlatego mozna o wiele szybciej delektowac sie ich smakiem.