Dzisiaj propozycja zapiekanki a'la Lasagne, zamiast makaronu, wykorzystałam wczorajsze naleśniki.
Składniki:
5 naleśników
1/2 kg mięsa mielonego
1 marchew
1 por
1 kostka serka topionego ze szczypiorkiem
1 puszka pomidorów krojonych z ziołami
czerwona papryka
8 plastrów sera żółtego
200 ml śmietany słodkiej
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
szczypta chilli
sól do smaku
czosnek lub mini kostka
gałka muszkatałowa
keczup pikantny
Nalesniki a'la lasagne z sosem mięsno-pomidorowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Przygotować farsz: podsmażyć 1/2 kg mięsa mielonego z tartą marchewką i pokrojonym porem na 1 łyżce oleju z dodatkiem czerwonej papryki, soli i rozdrobnionego czosnku lub rozkruszoną mini kostką, po około 5 minutach dodać pomidory z puszki, doprawić chilli i ewentualnie solą i dusić około 10 minut.
Śmietanę wymieszać z mąką, gałką muszkatałową i chilli. Tortownicę wysmarować tłuszczem następnie wysypać bułką tartą. na dnie układamy naleśnik, wykładamy 1/3 farszu mięsno-pomidorowego,na brzegach w 4 miejscach kłaść kawałeczki sera topionego, polać 1/4 sosu śmietanowego. Ułożyć tak ok 4 warstwy. Ostatnią warstwą jest naleśnik polany sosem i obłożony serem żółtym w plastrach i posypanym szczyptą chilli. Tortownicę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut w 160 stopniach z termoobiegiem. Zrobić smugi z keczupu i pokroić na 4 części, wyłożyć na talerze.