Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.55 (176)
Parfait to francuski deser na bazie śmietanki i żółtek lub całych jaj. Parfait podawane jest w pucharkach lub po stężeniu na talerzykach. Miodowe parfait z dodatkiem maku to wariacja parfait na święta
cukier 120 g
mak 120 g
mleko 500 ml
wanilia 1 szt.
miód 30 g
żółtko 3 szt.
śmietana 36% 300 ml
konfitura wiśniowa 100 g
Mleko gotujemy 10 min z wypłukanym, osączonym makiem, odcedzamy i przepuszczamy trzykrotnie przez maszynkę, a mleko wlewamy do rondla, dodajemy rozkrojoną laskę wanilii i miód. Zagotowujemy.
Strąk wanilii wyjmujemy i dodajemy mak.
Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Cały czas ubijając, powoli wlewamy mieszankę mleka z makiem. Powstałą masę przelewamy do miski i odstawiamy do wystudzenia.
Śmietanę ubijamy, delikatnie łączymy z masą makową i przekładamy do foremek. Wstawiamy do zamrażarki na minimum 4 godz.
Deser wyjmujemy z foremek 10 min przed podaniem. Obsypujemy makiem, lekko przyciskając go dłonią. Podajemy z lekko podgrzaną, roztopioną konfiturą wiśniową.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2016
Porady
Zobacz też: miodowe kosmetyki - przegląd dla fanów miodu nie tylko w kuchni