Przygotowanie: 25 minut
Oczekiwanie: 20 minut
Duszenie: 10 minut
Porcja: 310 kcal
Składniki:
1/2 kg wołowiny bez kości
4 pory
2 cebule
strąk czerwonej papryki
strąk zielonej papryki
8 łyżek sosu sojowego
6 łyżek oleju arachidowego
2 łyżki octu winnego
łyżeczka mąki kukurydzianej
cukier, pieprz ziołowy
Marynowana wołowina z woka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mięso umyć, pokroić w plastry grubości 1/2 cm. Sos sojowy wymieszać z octem, 2 łyżkami oleju i mąką kukurydzianą. Mięso zalać marynatą, odłożyć na 20 minut.
W woku rozgrzać 2 łyżki oleju, włożyć osączone z marynaty mięso i smażyć 5 minut.
Pory oczyścić, pokroić. Strąki papryki przekroić, oczyścić, pokroić w paski. Cebule obrać i też pokroić.
Mięso wyjąć z woka. Rozgrzać 2 łyżki oleju, usmażyć pory, cebulę i paprykę. Na wierzchu ułożyć plastry wołowiny, oprószyć szczyptą cukru i pieprzu ziołowego, podgrzać.