Zdjęcia: Artur Rogalski Stylizacja: Anna Borowska
4.47 (177)
Dużo maku owinięte wyśmienitym ciastem krucho-drożdżowym. Nadzienie z suszonymi owocami i nutą koniaku smakuje doskonale! Taki makowiec na świątecznym stole z pewnością zrobi wrażenie!
drożdże 30 g
śmietana 30 ml
masło 250 g
mąka 400 g
cukier puder 100 g
jajka 2 szt.
skórka z cytryny 1 szt.
sól 3 g
mak 300 g
mleko 1 l
miód 155 g
wanilia 1 szt.
orzechy włoskie 100 g
orzechy laskowe 50 g
migdały 100 g
figi 3 szt.
skórka pomarańczowa 30 g
rodzynki 60 g
mak 220 g
koniak 100 ml
orzechy włoskie
Ciasto: drożdże rozkruszamy i mieszamy ze śmietaną. Masło (150) siekamy z mąką. Dodajemy cukier puder, jajka, drożdże, skórkę z cytryny i sól. Ciasto wyrabiamy, aż będzie lśniące.
Farsz: umyty mak zalewamy wrzącym mlekiem i gotujemy na małym ogniu na płytce ochronnej. Mak powinien tylko mrugać, ugotowany osączamy i mielemy 2–3-krotnie. W dużym rondlu masło topimy z miodem, dodajemy drobniutko posiekaną wanilię, drobno posiekane orzechy, migdały, figi, skórkę pomarańczową i sparzone wrzątkiem rodzynki. Dokładnie mieszamy, dodajemy mak i stale mieszając, smażymy 10–15 min.
Żółtka ucieramy z cukrem na białą masę, białka ubijamy na sztywną pianę. Ostudzony mak z bakaliami delikatnie mieszamy z masą jajeczną, dodajemy pianę i koniak. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy, pokrywamy grubą warstwą farszu, dokładnie zwijamy. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem i zostawiamy na 1 godz. w cieple do wyrośnięcia. Smarujemy stopionym masłem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180ºC i pieczemy ok. 1 godz. Po ostygnięciu możemy makowiec polukrować i posypać posiekanymi migdałami lub orzechami albo skórką pomarańczową.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2015
Porady
Zobacz przepis na: seromakowiec