2.67 (3)
Makowiec bezglutenowy przeznaczony jest dla osób, które nie mogą lub nie chcą jeść glutenu. Smakuje jak tradycyjny, dlatego tak naprawdę mogą jeść go wszyscy i nie trzeba będzie piec dwóch ciast. Tajemnica tkwi w odpowiednim dobrze mieszanki mąk i dodatku babki jajowatej. Polecamy nasz sprawdzony przepis na makowiec bezglutenowy - będziecie do niego wracać.
mąka ryżowa 180 g
mąka gryczana 70 g
mąka ziemniaczana 50 g
babka jajowata 15 g
drożdże 3 g
cukier 26 g
jajka 2 szt.
masło 40 g
mleko 550 ml
mak 200 g
cukier trzcinowy 50 g
miód 100 ml
daktyle 5 szt.
suszone morele 3 szt.
figi 3 szt.
skórka pomarańczowa 20 g
rodzynki 30 g
orzechy laskowe 35 g
orzechy pekan 35 g
migdały 35 g
cukier waniliowy 4 g
cukier puder 60 g
skórka pomarańczowa 30 g
Mak: mielony przesypujemy do garnka (najlepiej z grubym dnem), zalewamy mlekiem w proporcji 1:2. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 30 minut. Po tym czasie odsączamy go i zostawiamy do przestudzenia.
Bakalie i orzechy: suszone owoce (rodzaj do wyboru zgodnie z własnymi preferencjami) zalewamy wrzątkiem na 10 minut - bez startej skórki pomarańczowej. Potem odsączamy je i siekamy dość drobno. A następnie przechodzimy do rozdrabniania orzechów (tu również można zmienić mieszankę i proporcje) - można to zrobić nożem lub wrzucić je do blendera kielichowego.
Justyna Dudek
Masa makowa: mak łączymy z suszonymi owocami i orzechami, dokładnie mieszamy. Przekładamy ją do rondelka, dodajemy cukier waniliowy i biały (można zamienić na ksylitol lub ertrytol), dokładamy płynny miód i 20 g masła. Mieszamy do połączenia składników. Masę makową podgrzewamy chwilę na małym ogniu i odstawiamy do wystudzenia.
Justyna Dudek
Drożdżowe ciasto bezglutenowe: mieszankę mąk przesiewamy do sporej miski. Dosypujemy suszone drożdże, które można zamienić na 12-15 g świeżych drożdży, ale trzeba będzie dodatkowo zrobić rozczyn (odrobina mąki, cukru, ciepłego mleka, drożdże, mieszamy i odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia). Podgrzewamy mleko, dodajemy masło, podgrzewamy na bardzo małym ogniu. Odstawiamy do przestudzenia. Do miski wbijamy jajko, dosypujemy cukier trzcinowy lub zamiennik, wlewamy mleko z masłem. Wyrabiamy mikserem z hakami do ciasta drożdżowego (ok. 5 minut) lub ręcznie, aż przestanie się przyklejać do miski i dłoni. Jeśli ciasto wyszło zbyt zbite, można dolać kilka łyżek mleka, a jeśli będzie zbyt rzadkie, dosypujemy trochę mąki – 2–3 łyżki. Formujemy je w kulę, przykrywamy miskę czystą ściereczką. Ciasto odstawiamy w ciepłe i nieprzewiewne miejsce na 30–40 minut (powinno podwoić objętość).
Białko: ubijamy na sztywno, łączymy z masą makową - delikatnie mieszamy drewnianą łyżką - ale dopiero, jak ciasto drożdżowe będzie gotowe wyrośnięte.
Justyna Dudek
Formowanie makowca: stolnicę obsypujemy mąką, zagniatamy wyrośnięte ciasto, żeby usunąć pęcherzyki powietrza. Wałkujemy na grubość ok. 4 mm – powinno mieć kształt prostokąta. Nakładamy masę makową na ciasto, rozsmarowujemy po prawie całej powierzchni – po dłuższej prostokąta zostawiamy ok. 1 cm bez maku. Robimy to szybko, zanim wilgotna masa makowa rozmiękczy ciasto. Zaczynając od dłuższego boku, z masą makową, zwijamy je w rulon, na końcu powinno znaleźć się ciasto bez maku. Łączenie powinno być na dole. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką odstawiamy jeszcze na 30 minut, żeby całość ładnie wyrosła. Przekładamy do blaszki-keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej mieszanką mąki. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem.
Justyna Dudek
Pieczenie: gdy ciasto wyrasta, rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza w trybie góra-dół lub 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Makowiec bezglutenowy wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut. Pieczmy do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
Podanie: przygotowujemy lukier z cukru pudru i soku z cytryny - mieszamy i smarujemy wierzch ostygniętego ciasta. Makowiec posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.
Justyna Dudek