-pęczek szpinaku świeżego lub mrożony ale nie siekany !!
- 3 ząbki czosnku
-pół cebuli
-dwie łyżki masła
- kostka sera białego
- serek feta
- makaron
- ser żółty
-sos 4 sery
Makaron ze szpinakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Makaron gotujemy i przelewamy zimną wodą. Na patelni rozpuszczamy masło i podduszamy drobno pokrojoną cebulę gdy jest miękka dodajemy czosnek (pokrojony lub przepuszczony przez praskę) po minucie wrzucamy szpinak i razem dusimy 10 minut po tym czasie wrzucamy ser biały rozdrobniony widelcem i fetę ( nie podaję ilości dokładnie bo zależy on od smaku), smażymy jeszcze ok. 5 minut. W rondelku robimy sos serowy ja poszłam na łatwiznę i kupiłam sos cztery sery .
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami makaron, szpinak, ser, makaron, sos serowy, ser. Zapiekamy w piekarniku z termo obiegiem 20 minut w tem. 190 st.