Fot. Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska
4.44 (169)
Konfitowane piersi kaczki i nogi gęsi to łatwe danie bardzo popularne w kuchni francuskiej. Przygotowane trzymamy w lodówce lub pasteryzujemy przełożone do słoików.
pierś z kaczki 4 szt.
udka z gęsi 4 szt.
sól morska 1 szczypta
czosnek 1 szt.
pieprz 1 szczypta
rozmaryn 4 gałązki
liść laurowy 2 szt.
ziele angielskie 5 szt.
jałowiec 5 szt.
tymianek 4 gałązki
białe wino 1 szklanka
smalec 1 kg
Wszystkie kawałki mięsa nacieramy solą. Układamy w naczyniu, dodajemy wszystkie przyprawy i zgniecione ząbki czosnku, zalewamy winem. Owijamy szczelnie folią spożywczą, wstawiamy do lodówki na 12–18 godz.
W szerokim rondlu rozgrzewamy smalec, wkładamy do niego kawałki mięsa oraz gałązki ziół i listki laurowe z marynaty. Gotujemy na maleńkim ogniu tak długo, aż mięso pod dotykiem widelca będzie się rozpadać. Przekładamy np. do ceramicznego garnczka i zalewamy tłuszczem; trzymamy w lodówce lub piwnicy, albo do słoików i pasteryzujemy.
Porady
W przepisie użyto piersi kaczki ze skórą, gęsich nóg, grubej soli morskiej, pieprzu w ziarnach, główki czosnku oraz słodkiego białego wina.