StockFood
4.37 (167)
Udka z gęsi mogą być przygotowywane na różne sposoby. My pieczemy je w piekarniku z dodatkiem kapusty czerwonej i jabłka – smakują obłędnie. Świetnie sprawdzą się zarówno jako danie główne na rodzinnej kolacji, jak i jako codzienny, smaczny obiad. Jeśli szukacie pomysłów na urozmaicenie swojego jadłospisu, koniecznie sprawdźcie nasz przepis.
udka z gęsi 1600 g
czerwona kapusta 700 g
czerwone wino 500 ml
jabłka 400 g
czerwona cebula 240 g
olej 40 g
czosnek 4 ząbki
liść laurowy 2 szt.
majeranek 1 łyżka stołowa
sól 0.5 łyżeczki
pieprz 0.5 łyżeczki
Przygotowanie udek z gęsi: Udka myjemy, osuszamy. Nacieramy zmiażdżonym czosnkiem i majerankiem, solimy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Piekarnik rozgrzewamy do 140°C. Brytfannę smarujemy olejem, wkładamy udka skórą do dołu. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok. 1 godziny 30 minut. Cebule obieramy i sieczemy na drobno. Jabłka płuczemy, osuszamy, wykrawamy z nich gniazda nasienne i kroimy na ósemki.
Udka z gęsi pieczone w piekarniku: Kapustę szatkujemy, zalewamy połową wina, dodajemy liście laurowe oraz 150 ml wody i dusimy ok. 15 minut. Dokładamy posiekane cebule i pokrojone jabłka, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Udka wyjmujemy z brytfanki. Wkładamy do niej kapustę, wlewamy resztę wina. Kładziemy udka skórą do góry i pieczemy 1 godzinę na rumiano. Podajemy z pyzami lub innymi, ulubionymi dodatkami.
Porady
- Podane w przepisie jabłka można zastąpić gruszkami. Dodatek owoców oraz kapusty można też pominąć, jednak to właśnie one nadają pieczonym udkom gęsim wspaniałego posmaku.
- Zastanawiacie się, jak piec gęsie udka, aby były soczyste? Najlepiej ułożyć mięso w naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Jeśli dodatkowo podlejemy je aromatycznym winem, całość z pewnością wyjdzie idealnie. Optymalna temperatura pieczenia udek wynosi 140 °C. Po około 150 minutach, gęsina powinna z łatwością odchodzić od kości.
- Polecamy spróbować również udek z gęsi pieczonych w rękawie. W takim przypadku, na około 15 minut przed zakończeniem pieczenia polecamy wyjąć z niego mięso i zwiększyć temperaturę piekarnika do 220 °C – dzięki temu skórka będzie idealnie dopieczona.
- Mięso równie dobrze komponuje się ze smakiem marynaty miodowo–musztardowej czy jogurtowej. Jeśli zaś szukacie bardziej niecodziennych sposobów na to, jak przyprawić gęsie udka, możecie zamarynować je w, inspirowanej azjatyckimi smakami, mieszance sosu sojowego, oleju ryżowego, octu ryżowego, masła orzechowego, miodu, czosnku, płatków chili, soli i pieprzu.
- Wybierając jabłka polecamy sięgać po odmiany, takie jak Jonatan, Delikates, Rubin czy Gala.
- Dla najlepszych efektów, polecamy podlać udka czerwonym winem wytrawnym.
Gęsie udka mogą być doprawiane na różne sposoby. Idealne przyprawy do gęsiny to majeranek, tymianek, ale też rozmaryn. Można w tym celu użyć również słodkiej lub ostrej papryki, natki pietruszki, czosnku, a nawet imbiru czy cynamonu. W niektórych przepisach stosuje się również miód albo owoce jałowca.
By udka z gęsi przeszły smakiem przypraw, najlepiej natrzeć mięso marynatą i pozostawić na całą noc w lodówce. Jeśli jednak nie mamy na to czasu, wystarczy, że odłożymy je na jedną godzinę by nabrały lepszego smaku. Pieczone udka z gęsi można dodatkowo podlać winem czy cydrem. Dzięki temu mięso nabierze bardziej wytrawnego charakteru, a gotowe danie z pewnością przypadnie do gustu wszystkim gościom i domownikom.
Gęsie udka z piekarnika najczęściej serwuje się z dodatkiem puree ziemniaczanego i warzywnej surówki na bazie kapusty białej czy czerwonej. W takiej formie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na odświętną kolację. Można także podawać je z rozmaitymi kluskami – kopytkami, pyzami, kluskami kładzionymi, szarymi czy żelaznymi. Wówczas, całość warto dodatkowo polać aksamitnym sosem pieczeniowym.
Jeżeli chcecie przygotować udka gęsie w wersji fit, możecie zaserwować je w towarzystwie prostej sałatki na bazie sałaty masłowej lub lodowej i dressingu ziołowego. Dobrze sprawdzi się w tym celu również klasyczna, lekka sałatka grecka. Fani niecodziennych połączeń smakowych mogą z kolei spróbować pieczonych udek z gęsi z cebulowym lub śliwkowym chutney. Do gustu może im również przypaść połączenie mięsa i konfitury żurawinowej.