www.bbcgoodfood.com
0 (0)
Krem karmelowy z figami i imbirem idealnie pasuje jako propozycja deseru do obiadu czy kolacji w Boże Narodzenie. Warto celebrować wyjątkowe okazje, ale i drobne przyjemności. Ta wersja świątecznego deseru jest pełna pysznego karmelu i imbiru. Zamień figi na gotowane gruszki, jeśli wolisz bardziej jesienne wydanie tego smakołyku.
śmietana kremówka 900 ml
figi 8 szt.
cukier puder 2 łyżek stołowych
pomarańcze 60 ml
biszkopty 240 g
masa kajmakowa 1 puszka
imbir 2 łyżeczki
Przygotowanie: rozgrzewamy piekarnik do 200C/180C z termoobiegiem/gaz 6. Układamy figi w naczyniu do pieczenia przecięciem do góry, następnie posypujemy cukrem. Wyciskamy na figi sok pomarańczowy. Pieczemy przez 10 minut, aż figi zmiękną i będą soczyste, ale pilnujemy, by zachowały swój kształt. Pozostawiamy owoce do ostygnięcia.
Kruszymy biszkopty, a następnie wykładamy nimi dno 1,5-litrowej miski. Układamy figi wokół krawędzi tak, aby odcięte boki były widoczne (kilka fig zostawiamy do ozdobienia deseru karmelowego). Wlewamy większość soku z fig z pieczenia na warstwę ciasta razem z rumem, jeśli go użyliśmy. Mieszamy karmel z imbirem i delikatnie rozprowadzamy połowę kremu na warstwie ciasta za pomocą trzonka łyżki lub szpatułki.
Deser karmelowy: wlewamy śmietankę i syrop imbirowy do dużej miski i ubijajmy, aż śmietana będzie sztywna. Połowę ubitej śmietany rozsmarowujemy na warstwie karmelu, a następnie układamy pozostałe kawałki ciasta imbirowego, resztę karmelu i pozostałą śmietankę. Deser ozdabiamy figami i skrapiamy płynem z pieczenia.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/fig-ginger-caramel-trifle
Porady
- Jako bazy z ciastek możemy użyć gotowego ciasta, np. biszkoptu (najlepiej imbirowego).
- Śmietankę ubijamy niezbyt mocno – powinna być sztywna, ale nie przebita. Tylko wtedy zachowa aksamitną, miękką konsystencję.