Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.54 (168)
Truskawkowe trifle to łatwy sposób na letni deser. Podawany na zimno z listkami mięty stanowi orzeźwiający rarytas. Truskawkowy trifle idealnie sprawdzi się po rodzinnym obiedzie.
mleko 750 ml
wanilia 1.5 szt.
żółtko 4 szt.
cukier puder 80 g
mąka ziemniaczana 40 g
truskawki 500 g
cukier waniliowy 1 szt.
śmietana kremówka 300 ml
serek śmietankowy 125 g
ciasto 300 g
sok z cytryny 1 szt.
cukier 80 g
dżem owocowy 60 g
mięta 2 gałązki
Na krem: do mleka wrzucamy rozciętą laskę wanilii i wydobyte z niej nasiona. Doprowadzamy do wrzenia. Żółtka ucieramy z cukrem, aż cukier się rozpuści, dodajemy mąkę, mieszamy. Powoli wlewamy gorące mleko, stale mieszając. Całość przelewamy do rondla. Delikatnie doprowadzamy do wrzenia, stale mieszając, aż krem zgęstnieje. Laskę wanilii wyjmujemy, powierzchnię kremu szczelnie przykrywamy folią spożywczą, aby nie powstał kożuch. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Na warstwy: truskawki przecinamy na pół, wrzucamy do rondelka, posypujemy cukrem waniliowym. Podgrzewamy przez 2–3 min, aby uzyskać odrobinę soku.
Schłodzoną kremówkę ubijamy, dodajemy nasiona wydobyte z laski wanilii, dalej ubijamy i dodajemy serek. Mieszamy, odstawiamy do lodówki.
Ucierane ciasto cytrynowe kroimy w 1-cm kostkę, wrzucamy do miski i zalewamy limoncello lub syropem cytrynowym. Kiedy nasiąknie, wykładamy jego warstwę na dno szklanego naczynia, dociskamy łyżką, wyrównując wierzch. Smarujemy 2 łyżkami dżemu truskawkowego. Dookoła układamy truskawki, przecięciem do wewnętrznej ścianki naczynia, czubkiem do góry. Skrapiamy odrobiną soku, a następnie wypełniamy porcją kremu jajecznego.
Na krem wykładamy pozostałą część nasączonego ciasta, wyrównujemy, smarujemy 3 łyżkami dżemu truskawkowego i układamy truskawki na brzegach oraz na całej powierzchni deseru, także przecięciem do dołu. Skrapiamy sokiem truskawkowym. Wypełniamy pozostałym kremem jajecznym.
Dekorujemy wszystko bitą śmietaną, świeżymi truskawkami i listkami mięty. Możemy podać od razu lub jeszcze lekko schłodzić w lodówce.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2018.
Porady
Spróbuj także: kokosowe ciasto truskawkowe