Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
4.46 (148)
Kaczkę lubimy klasycznie - z cytrusami. Zyskuje wtedy nieco egzotycznego smaku i kwaskowej nutki.
kaczka 1.8 kg
masło 30 g
cytryna 1 szt.
pomarańcze 2 szt.
grejpfrut 1 szt.
likier 30 ml
cukier 180 g
ocet 30 ml
Kaczkę barbarię pozostawiamy w temp. pokojowej na ok. 1 godz. i 30 min. Po tym czasie układamy ją w naczyniu żaroodpornym, smarujemy masłem, oprószamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C na ok. 1 godz. 40 min. W tym czasie ocieramy skórę z 1/2 pomarańczy, 1/2 grejpfruta i 1/2 cytryny. Skórę z reszty owoców ścinamy do samego miąższu, skórkę zachowujemy.
Miąższ owoców kroimy na kawałki. Odstawiamy. Pokrojone skóry i tartą skórkę zagotowujemy dwukrotnie. Odstawiamy. Bulion przelewamy do garnka, dodajemy przegotowane skórki owoców i gotujemy na małym ogniu przez 45 min. Przygotowujemy karmel. Do garnka wlewamy 100 ml zimnej wody, wsypujemy cukier, nie pozostawiając kryształków na brzegach garnka, aby się nie spaliły pod wpływem wysokiej temperatury.
Kiedy karmel nabierze złocistego koloru, zdejmujemy z ognia i wlewamy ocet. Szybko mieszamy. Bulion przecedzamy, usuwamy skóry owoców. Do bulionu dodajemy karmel, cointreau, owoce cytrusowe i startą skórkę. Redukujemy przez 15 min. Kaczkę wyjmujemy z piekarnika. Przykrywamy ją folią aluminiową i pozostawiamy na 10 min. Podajemy na gorąco, razem z sosem z owoców.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017
Porady
Kaczka Barbarie, obecnie popularna na naszym rynku, jest rodzajem kaczki mięsnej, która charakteryzuje się znacznie mniejszym otłuszczeniem i lepszym umięśnieniem niż inne kaczki. Tym samym zawiera więcej pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Dzięki temu jest idealna do tworzenia dietetycznych, niskokalorycznych potraw.
Zobacz też: Pierś z kaczki z anyżowym sosem i cykorią