Wykonanie potraw, stylizacja i zdjęcia: Miód Malina Studio
4.48 (152)
Chowder, czyli zupa z cukinię i dorszem, to prosta i szybka propozycja na rozgrzewające danie. Ten treściwy, pełnowartościowy posiłek idealnie sprawdzi się w chłodne dni i nasyci na długo. Bazowe składniki można modyfikować, dodając ulubione przyprawy, zioła i dodatki. Dzięki temu te receptura nigdy się nie nudzi! Zobaczcie, jak zrobić chowder według przepisu Agaty Wojdy.
cukinia 3 szt.
ziemniaki 3 szt.
dorsz 600 g
boczek wędzony 100 g
dymka 1 pęczek
bulion warzywny 1250 ml
kukurydza 100 g
liść laurowy 2 szt.
serek topiony 100 g
sos worcestershire 2 łyżeczki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Przygotowanie składników: Cukinie kroimy po długości w ćwiartki, wycinamy pestki, a następnie kroimy w 1-cm kostkę. W podobną kostkę kroimy obrane ziemniaki. Boczek rozdrabniamy w możliwie najmniejsze kawałki, wrzucamy do garnka z grubym dnem i prażymy przez 2 minuty. Dokładamy plasterki białej części dymki oraz ziemniaki i smażymy razem, delikatnie mieszając drewnianą łyżką przez około 7 minut. Następnie zalewamy wszystko gorącym bulionem, wkładamy liście laurowe i zostawiamy na 15 minut na małym ogniu.
istock
Chowder: Po tym czasie dorzucamy do zupy cukinie, ziarna zeskrobane z kukurydzy i dorsza, pokrojonego na grubsze kawałki. Doprawiamy chowder solą, pieprzem i sosem worcestershire. Po 10 minutach wsypujemy ser, czekamy aż się rozpuści. Chowder wylewamy do talerzy z wielką grzanką z tostowego chleba i posypujemy drobno pokrojonym szczypiorem dymki.
iStock
Porady
- Zupa z cukinią i dorszem świetnie smakuje również z innymi gatunkami ryb lub owocami morza. Można użyć do tego zarówno świeżych, jak i mrożonych filetów, krewetek czy muli. Doskonale sprawdzi się tutaj także ośmiornica i kalmary.
- Chowder z najlepiej wychodzi z żółtej cukinii, ponieważ te zielona szybko traci kolor podczas gotowania. Warto też dorzucić inne warzywa, takie jak bakłażan, kalafior, brokuł czy szparagi.
- Gotując wywar na chowder, warto wykorzystać wszystkie skóry, pancerzyki i odpady z ryb i owoców morza. Bulion przygotowany z tych "odpadów" będzie miał wyrazisty rybny smak i aromat.
- Chowder z cukinią doskonale smakuje z kleksem śmietany lub łyżką gęstego jogurtu naturalnego. Smacznym dodatkiem do zupy jest również garść tartego sera. Może to być cheddar, parmezan lub gouda.
Lubisz lekkie warzywne zupy? Wypróbuj też tę z cukinii i fasolki szparagowej!
Chowder to zupa rybna lub z owocami morza. Przepis ten pochodzi rodem z kuchni anglosaskiej, jednak obecnie jest już znany niemal na całym świecie. To danie swoje początki ma w kuchni marynarzy, dlatego jego bazą są wszelkiego rodzaju ryby i owoce morza. Oprócz tego podstawowego składnika, do dania można dodawać przeróżne warzywa i przyprawy, które będą zmieniały jego smak i aromat. Ta dowolność sprawia, że każdy przepis na chowder jest nieco inny i trudno uświadczyć dwóch podobnych wersji.
Chowder z cukinią, dorszem i boczkiem to tylko jeden z wielu pomysłów na ten typ zupy. W sieci i przeróżnych książkach kucharskich znajdziemy też przepisy na chowder kukurydziany, z marchewką, ziemniakami, a nawet z kimchi. Popularnym przepisem jest także chowder z łososiem. Fani mięsnych dań powinni wypróbować natomiast chowder z boczkiem albo chowder z kurczakiem, a Ci którzy wolą wersję wege- chowder z kalafiora. Smacznym wariantem roślinnym jest również chowder brokułowy oraz grzybowy.
Chowder z cukinią i dorszem ma już w przepisie przewidzianą dużą grzankę, jednak jeśli chcecie podać go w inny sposób, możecie zaserwować go z kromką razowego chleba, bagietką lub pitą. Dobrze pasuje tu również chrupiący dodatek w postaci małych grzanek czosnkowych lub groszku ptysiowego. Smacznym dodatkiem, który doda chrupkości i aromatu, będą także uprażone pestki, orzechy lub nasiona. Szczególnie dobrze sprawdzą się tutaj nasiona dyni i słonecznika, a także płatki migdałów.
Chowder to tylko jedna z dziesiątek zup, jakie warto przygotować na obiad. Warto testować różne pomysły na klasyczne polewki, a także gładkie kremy. W zależności od pory roku, warto wybierać sezonowe składniki i na ich bazie szukać inspiracji na pyszną zupę. Jesienią najlepszym pomysłem będzie rozgrzewający krem z dyni lub aromatyczna zupa ze świeżych grzybów. Zima to czas sycących kociołków i gęstych zup z warzyw korzeniowych czy strączków. W tym czasie szczególnie polecamy zupę ziemniaczaną oraz krem z selera. Gdy nadchodzą wiosenne dni i pojawiają się nowalijki i zielone listki, prym na naszych stołach wiedzie z kolei kultowa szczawiowa. Obowiązkowym punktem w tych miesiącach jest również krem ze szparagów. Natomiast latem nic nie gasi pragnienia lepiej niż gęsty chłodnik z botwinki czy orzeźwiające gazpacho.