Fot. Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska
4.5 (179)
Chłodnik na zsiadłym mleku, z młodymi warzywami to pomysł na wysokobiałkowy i niskokaloryczny obiad. Najlepszy podczas upałów.
botwina 1 pęczek
sok z cytryny 0.5 szt.
cukier 3 g
pieprz 3 g
sól 3 g
zsiadłe mleko 1.5 l
jogurt naturalny 200 ml
ogórek 1 szt.
rzodkiewka 1 pęczek
kalarepa 1 szt.
młode ziemniaki 4 szt.
dymka 4 szt.
koperek 0.5 szt.
natka pietruszki 0.5 szt.
jajka 4 szt.
ser biały 100 g
Buraczki: umytą botwinkę siekamy (razem listkami i buraczki), wrzucamy na lekko osolony, pocukrzony i zakwaszony sokiem z cytryny wrzątek, blanszujemy 5 min, odsączamy na sicie. Zsiadłe mleko mieszamy ze śmietaną albo jogurtem.
Pozostałe warzywa: ogórek ze skórą kroimy w cienkie plasterki, połowę rzodkiewek ścieramy, połowę tniemy w plasterki. Ścieramy kalarepkę, a ziemniaki ugotowane w mundurkach kroimy w plasterki. Dymki drobno kroimy, oddzielając białe części od zielonych. Koperek i natkę siekamy. Wszystkie warzywa, łącznie z botwinką, oraz białe części dymki mieszamy dokładnie ze zsiadłym mlekiem ze śmietaną lub jogurtem, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Wkładamy połówki jajek, posypujemy szczypiorem z dymek wymieszanym z koprem i natką oraz wybranym pokruszonym serem.
Porady
Zobacz także: chłodnik z ogórkami małosolnymi