Apetit

Wegeburgery marchewkowe

Ocena:

5 (1)

  • 1 godz. 15 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Wegeburgery marchewkowe to bezmięsna odpowiedź na popularne danie typu fast food. Pieczone warzywo korzeniowe, parmezan i tofu tworzą świetną, wręcz uzależniającą mieszankę, z której powstaje doskonały wegetariański kotlet. W razie potrzeby ser można zastąpić roślinnym produktem, takim jak płatki drożdżowe. Kompozycję dopełniają plastry awokado, sałata rzymska, kiełki i szczypta wędzonej papryki. Sprawdźcie, jak zrobić kolorowe burgery z marchewki. 

Składniki:

  • tofu  150 g

  • marchewka  460 g

  • papryka wędzona  1 łyżeczka

  • oliwa z oliwek  4 łyżki stołowe

  • płatki kukurydziane  60 g

  • natka pietruszki  5 gałązek

  • cytryna  1 szt.

  • parmezan  40 g

  • sezam  30 g

  • bułka  4 szt.

  • majonez  4 łyżki stołowe

  • kumin (kmin rzymski)  0.75 łyżeczki

  • sałata rzymska  1 szt.

  • awokado  1 szt.

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

Wegeburgery marchewkowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Obieramy marchewki (400 g). Kroimy je w plastry o grubości około 1 cm. Wkładamy je do naczynia żaroodpornego. Mieszamy z 2 łyżkami oliwy oraz przyprawami – solą, pieprzem, kminem rzymskim i 3/4 łyżeczki wędzonej papryki. Zabezpieczamy folią aluminiową. Pieczemy przez 20 minut, a następnie odkrywamy i trzymamy w piekarniku przez kolejne 10 minut. Marchewki powinny w tym czasie zarumienić się i zmięknąć.

  • Krok 2:

    Masa na wegekotlety: rozkruszamy 1/2 kostki wędzonego tofu do miski. Mieszamy je z płatkami kukurydzianymi lub kawałkami chleba żytniego. Do rozdrobnienia składników możemy użyć robota kuchennego. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, skórkę otartą z 1 cytryny, wiórki parmezanu i sezam. Blendujemy upieczoną marchewkę z pozostałym tofu. Odstawiamy do ostygnięcia, po czym łączymy z przygotowaną bazą. Mieszamy całość, aż zacznie tworzyć się zwarta masa. Jeśli jest zbyt sucha, możemy dodać nieco wody lub oliwy.

  • Krok 3:

    Smażenie: formujemy w dłoniach 4 dosyć grube kotlety i wkładamy je do lodówki na 20 minut. Smażymy je na pozostałej oliwie. Potrzebują 3–4 minut z każdej strony, żeby się zarumienić. Wegeburgery marchewkowe łatwo rozpadają się na patelni, więc trzeba obchodzić się z nimi ostrożnie. Alternatywnie możemy je przyrządzić w piekarniku, w 180–200°C, przez 25–30 minut.

  • Krok 4:

    Podanie: ścieramy jedną niewielką surową marchewkę na dużych oczkach tarki. Plasterkujemy awokado. Przekrajamy i podpiekamy bułki do burgerów.  Smarujemy spód każdej z nich majonezem, oprószamy odrobiną wędzonej papryki i posypujemy startą marchewką. Układamy na nich liście miniaturowej sałaty rzymskiej, a następnie kotlety i awokado. Dekorujemy wegetariańskie burgery z marchewki rzeżuchą lub innymi kiełkami. 

    Źródło: serwis partnerski Apetit , https://www.apetitonline.cz/recept/mrkvove-burgery

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne