Getty Images/iStock
4.9 (10)
Ciasto marchewkowe fit to propozycja dla miłośników klasycznej wersji tego wypieku, jednak – za sprawą mąki owsianej – w zdrowszej odsłonie. Jest wciąż sprężyste, wilgotne i pyszne, z przyjemną słodką nutą orzechów włoskich i marchewki zanurzonych w cynamonowym cieście, dopełnione orzeźwiająco cytrusowym i aksamitnym serkiem na wierzchu. Oto prosty przepis na ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi.
mąka owsiana 130 g
marchewka 300 g
jajka kurze 2 szt.
erytrytol 60 g
orzechy włoskie 50 g
olej rzepakowy 20 ml
proszek do pieczenia 4 g
soda oczyszczona 4 g
cynamon 4 g
serek śmietankowy 250 g
miód 25 g
cytryna 1 szt.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni Celsjusza. Okrągłą formę o średnicy 21 cm smarujemy olejem i obsypujemy mąką owsianą (mąka powinna dokładnie pokryć tortownicę, inaczej ciasto przyklei się do formy).
Marchew myjemy i obieramy, a następnie ścieramy na małych oczkach tarki. Orzechy włoskie (możemy zastąpić je pekan) rozdrabniamy, bardzo drobno siekając je nożem lub blendując.
W misce mieszamy mąkę owsianą, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Zamiast mąki możemy użyć zmielone na drobno owsiane płatki.
W oddzielnej misce umieszczamy jajka z erytrolem i ubijamy około 7-10 minut, aż powstanie jasnożółta i puszysta masa, a słodzik będzie całkowicie rozpuszczony. Pod koniec ubijania dodajemy olej i mieszamy tylko kilka sekund, do połączenia składników.
Do miski z masą jajeczną dodajemy startą marchew i siekane orzechy, mieszamy szpatułką. Następnie wsypujemy mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Masę przelewamy do tortownicy i pieczemy na środkowej półce piekarnika przez 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Starajmy się jednak nie wydłużać czasu pieczenia, w przeciwnym razie ciasto marchewkowe może wyjść przesuszone.
Ciasto pozostawiamy przez 10 minut w piekarniku, studząc je przy uchylonych drzwiczkach. Po tym czasie wyciągamy je z pieca, delikatnie zdejmujemy boki formy i przekładamy wypiek na kratkę do wystudzenia.
Cytrynę dokładnie myjemy, patrzymy wrzątkiem i ścieramy skórkę na najmniejszych oczkach tarki. Serek przekładamy do miski, dodajemy skórkę z cytryny i płynny miód (jeżeli mamy pod ręką tylko miód skrystalizowany, możemy go ostrożnie roztopić na najmniejszej mocy palnika, nie dopuszczając do zagotowania – miód w wysokiej temperaturze traci swoje cenne składniki odżywcze). Całość dokładnie miksujemy.
Krem wykładamy na całkowicie wystudzone ciasto i posypujemy orzechami włoskimi lub pekan. Ciekawym dodatkiem będą również uprażone płatki migdałowe i kandyzowana skórka pomarańczowa.