Fot. Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska
4.48 (147)
Filet z kaczki ze śliwkami to proste, wykwintne i pełne smaku danie. Wypróbuj przepis na filet z kaczki ze śliwkami.
filet z kaczki 4 szt.
masło 50 g
sól 5 g
pieprz 3 g
rozmaryn 2 gałązki
śliwki 300 g
kostka rosołowa 0.25 szt.
Mięso: skórę na piersi kaczki nacinamy ukośnie w kratkę, używając ostrego noża. Filet kładziemy skórą do dołu na gorącej patelni, bez dodawania tłuszczu. Smażymy przez 5 min na dużym ogniu, oprószamy solą i pieprzem (do smaku). Odwracamy i smażymy przez 3 min, przyprawiamy z drugiej strony. Zdejmujemy z patelni, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C na 10–12 min. Przekładamy na talerz, przykrywamy folią aluminiową i pozostawiamy, żeby mięso odpoczęło.
Śliwki: większość tłuszczu z patelni odlewamy, ale nie wycieramy jej. Wrzucamy śliwki i rozmaryn, podsmażamy przez 2–3 min, jednocześnie mieszając. Zdejmujemy je z patelni i utrzymujemy w cieple. Kostkę drobiową rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody wymieszanej z 30 ml śliwowicy (dodatek alkoholu można pominąć). Wlewamy na patelnię, doprowadzamy do wrzenia i za pomocą drewnianej łyżki odzyskujemy z dna patelni soki ze smażenia. Dodajemy małe kawałki zimnego masła, mieszamy, żeby sos stał się aksamitny, ew. przyprawiamy.
Podanie: upieczoną kaczkę kroimy w plastry, układamy na półmisku, obkładamy śliwkami i polewamy sosem. Podajemy natychmiast.
Porady
Zobacz: keczup śliwkowy
Chrupiącą skórkę możemy osiągnąć także w piekarniku, a nie tylko smażąc mięso na patelni. Pilnujmy, aby pierś była zanurzona w sosie, a na wierzchu pozostawiamy jedynie skórkę. Dzięki temu będzie się wytapiać, a spływający tłuszcz dodatkowo zabezpieczy mięso przed wysuszeniem.