Pralinki - przepisy i pomysły na prezent

pralinki

Zrobione ręcznie w domu pralinki, pięknie ułożone w skrzyneczce, pudełeczku czy słoju, zawsze są dobrym pomysłem na prezent. Dzięki kilku niedrogim akcesoriom ich wykonanie nie nastręcza trudności. Pralinki możemy zrobić zarówno w wersji dla dzieci - z dodatkiem ciasteczek, czekolady czy kolorowych posypek. Z kolei w wersji dla dorosłych możemy dodać kilka kropli alkoholu. Sprawdźcie przepisy i triki na pralinki w wersji domowej.

Przepisy na pralinki

Domowe pralinki

Wystarczy zaopatrzyć się w foremkę, dzięki której naraz uda się wykonać zwykle 24 pralinki o wybranym kształcie (a jest w czym wybierać – od standardowych kostek, przez słodkie serduszka, po ekstrawaganckie czaszki). Najpopularniejsze i najdostępniejsze cenowo są formy silikonowe, jednak trwalsze i lepiej kształtujące słodycze są foremki poliwęglanowe. Jedne i drugie można kupić w internetowych sklepach z akcesoriami dla domowych cukierników. Wchodząc na stronę sklepu, zwróćmy od razu uwagę na produkty typu: perełki, brokat, barwniki w sprayu (zwłaszcza tzw. zamsze, nadające pralinkom niezwykłą fakturę), folie transferowe – przyklejają się do czekoladek, tworząc na ich powierzchni swoistą "tapetę" , oraz specjalne barwniki do czekolady – dzięki nim wszystkim nasze wyroby można zmienić w małe cuda. Smak czekolady to kwestia gustu. Pamiętajmy tylko, aby nigdy nie topić jej w temp. powyżej 50°C – wtedy się warzy i traci połysk. Warto korzystać z bardzo wygodnych w topieniu czekoladowych dropsów, często kolorowych, dzięki którym pralinki staną się niezwykle atrakcyjne.

Pralinki - liczy się nadzienie

Najbardziej oczywistym nadzieniem na pralinki są suszone owoce, orzechy, marcepan, masło orzechowe, gotowe kremy czekoladowe, masa kajmakowa. Warto też sięgać po spoiste słodkie masy, które dają się formować i utrzymują kształt – zanurzone w czekoladzie, obsypane np. kakao zamieniają się w ekskluzywne słodkości. Podstawą takich mas mogą być mielone suszone owoce, np. daktyle, śliwki, połączone np. z wiórkami kokosowymi, stopioną czekoladą, śmietaną kremówką, pokruszonymi wafelkami. Warto też zagospodarowywać resztki wypieków: kruszyć je i mieszać z marmoladą i olejkami do ciast.

Pralinki dla dorosłych

Domowym pralinkom nic nie robi tak dobrze jak kropla aromatycznego mocnego alkoholu dodana na do nadzienia czy masy. Czysta wódka jest uniwersalna. W zależności od użytych składników znakomite będą też whisky, koniaki, burbony, owocowe nalewki, wódki aromatyzowane lub kolorowe, śliwowice, palinki, cointreau, rumy oraz likiery – zwłaszcza ajerkoniaki, śmietankowe, kokosowe, kawowe, czekoladowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

To może cię zainteresować