Przygotowanie: 40 minut
Gotowanie: ok. 30 minut
Porcja: 460 kcal
Składniki:
3/4 kg ziemniaków
4 pory
2 cebule
3 pomidory
1 l bulionu drobiowego
olej l kilka gałązek świeżego majeranku
30 dag mięsa mielonego
kajzerka
jajko
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Zupa ziemniaczana z klopsikami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w małą kostkę. Cebule obrać, pokroić w piórka. Pory dokładnie oczyścić, pokroić w krążki.
Olej rozgrzać w rondlu, przesmażyć połowę cebuli z porami (ok. 5 minut). Dodać ziemniaki, wlać bulion, gotować 20 minut.
Klopsiki: kajzerkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Mięso mielone wymieszać z kajzerką, jajkiem i pozostałą cebulą, przyprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.
Klopsiki włożyć do gotującej się zupy, delikatnie wymieszać, gotować 10–12 minut na małym ogniu.
Pomidory pokroić na ósemki, dodać do zupy, wymieszać, przyprawić, posypać majerankiem.