Czytałam o kaszubskiej zupie z brukwi na gęsinie , z braku gęsi - zrobiłam zupę na wieprzowinie
Składniki:
30-40 dag wieprzowiny z kostką ( ja użyłam kawałka schabu )
3 ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
1/8 selera
1/3 pora
30 dag brukwi żółtej
sól
majeranek
maggi w płynie
pieprz mielony
½ szklanki słodkiej śmietanki
3 szklanki wody
Zupa z żółtej brukwi : - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mięso , marchew, seler, pietruszkę , por zalać 3 szklankami wody , osolić i gotować .Po 30 minutach do wywaru włożyć pokrojoną w słupki brukiew i ziemniaki pokrojone w kostkę .Po następnych 30 minutach łyżką cedzakową wyłowić z zupy część ( 1/3 ) ziemniaków , brukiew , mięso i warzywa - odłożyć .Zupę zmiksować. Wrzucić do niej brukiew i ziemniaki wyłowione uprzednio z zupy, obrane od kości i rozdrobnione mięso , marchew pokrojoną w plasterki .Doprawić maggi, majerankiem , pieprzem .Wlać słodką śmietankę .Podawać posypaną pokrojonym koperkiem .