0 (0)
Zupa z topinamburu ma lekko orzechowy smak i kremową, aksamitną konsystencję. To doskonała propozycja na rozgrzewający obiad. Zawiera moc jarzyn i przyprawy korzenne. Zdobią ją chipsy ze słonecznika bulwiastego – gwiazdy tego dania – i kropelki aromatycznej oliwy. Przepis można z łatwością zmodyfikować na całkowicie roślinny lub odwrotnie, uzupełnić chrupiącym boczkiem. Poznajcie przepis na krem z topinamburu.
topinambur 500 g
marchewka 140 g
pietruszka 140 g
seler 140 g
cebula 120 g
por 150 g
ziemniaki 100 g
czosnek 1 ząbek
oliwa z oliwek 60 ml
ziele angielskie 5 szt.
liść laurowy 4 szt.
gałka muszkatołowa 4 g
mleko 500 ml
woda 500 ml
Topinambur: dokładnie myjemy pod zimną, bieżącą wodą. Najlepiej wyszorować go szczoteczką do warzyw. Jego skórka zawiera najwięcej witamin i minerałów, dlatego nie polecamy go obierać. 100 g bulw kroimy w cienkie plastry, wkładamy do miski i skrapiamy 15 ml oliwy. Mieszamy. Układamy je na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 175°C z termoobiegiem. Resztę topinamburu kroimy na mniejsze kawałki (możemy włożyć go do wody z cytryną lub octem, żeby nie ściemniał przed obróbką termiczną).
Mniamam
Pozostałe warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki obieramy, po czym kroimy na mniejsze kawałki. Por myjemy i plasterkujemy. Cebulę siekamy w piórka. Czosnek miażdżymy lub przeciskamy przez praskę.
Mniamam
Podsmażanie składników: w dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy dwie łyżki oliwy (30 ml). Wrzucamy ziarna ziela angielskiego i liście laurowe. Czekamy, aż uwolnią aromat pod wpływem ciepła. Dodajemy cebulę, por i czosnek. Podsmażamy je przez około 2 minuty, żeby się zeszkliły.
Mniamam
Gotowanie: wrzucamy do garnka pozostałe warzywa. Zalewamy je wodą i mlekiem. Jeśli chcemy, żeby nasza zupa krem z topinamburu była wegańska, możemy wykorzystać napój roślinny, na przykład kokosowy lub owsiany. Doprawiamy gałką muszkatołową. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy przez około 15 minut, do miękkości warzyw.
Mniamam
Blendowanie: wyławiamy z zupy liść laurowy. Miksujemy składniki na jednolity krem za pomocą blendera ręcznego lub kielichowego. Doprawiamy krem solą i pieprzem. Jeśli wydaje nam się zbyt gęsty, dolejmy jeszcze odrobinę wody lub mleka. Żeby zupa z topinamburu była idealnie aksamitna i gładka, możemy ją dodatkowo przetrzeć przez gęste sito.
Mniamam
Podanie: przelewamy krem do miseczki. Skrapiamy pozostałą oliwą. Dekorujemy chipsami z topinamburu i ulubionymi świeżymi ziołami, na przykład natką pietruszki lub lubczykiem. Zupa będzie miała niezwykły aromat, jeśli dodamy do niej odrobinę oliwy truflowej i ozdobimy ją prażonymi orzechami włoskimi lub pieczoną ciecierzycą. Możemy podawać także z chrupiącym boczkiem.
Mniamam