Sama się nie spodziewałam, że tak wszystkim zasmakuje.
Składniki:
50 dag pieczarek
1 duża marchewka
1 pietruszka
kawałek pora
25 dag mielonego mięsa
2 litry bulionu, może być z kostki
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki mąki
2 łyżki śmietany
10 dag startego żółtego sera
sól, pieprz
listek laurowy
posiekana natka pietruszki
szczypta tymianku
Zupa pieczarkowa z pulpetami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Obraną marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych otworach, pora pokroić w półplasterki. Warzywa podsmażyć na oleju, dodać obrane i pokrojone pieczarki, smażyć jeszcze chwilę. Całość przełożyć do garnka, zalać bulionem, dodać listek, gotować ok. 20 minut. W tym czasie do mięsa dodać jajko, bułkę tartą, tymianek, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Formować małe pulpeciki, smażyć na rozgrzanym oleju. Do zupy dodać ser i wrzucić pulpety, gotować jeszcze 10 minut. Zupę zagęścić mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody, zagotować, zabielić śmietaną, posypać zieleniną. Doprawić przyprawami.