Moje Gotowanie marzec 2019

Zupa pho wegańska

Ocena:

4.49 (181)

  • 3 godz. 0 min.
  • dla 4 osób

Wietnamska zupa pho jest jedną z najlepszych i najbardziej aromatycznych na świecie. W wersji wegańskiej zachowuje pełnię wyrazu dzięki przyprawom, ziołom i grzybom shiitake, które oddają smak umami.

Składniki:

  • shiitake  10 szt.

  • włoszczyzna  1 szt.

  • imbir  1 łyżka stołowa

  • goździki  3 szt.

  • anyż  2 szt.

  • czosnek  3 ząbki

  • cynamon  1 szt.

  • sos sojowy  3 łyżki stołowe

  • dymka  2 łyżki stołowe

  • papryka chili  1 szt.

  • kapusta pekińska  1 szt.

  • makaron ryżowy  200 g

  • kiełki fasoli mung  2 łyżki stołowe

  • boczniaki  400 g

  • kolendra  3 łyżki stołowe

Zupa pho wegańska - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Suszone grzyby shiitake należy wypłukać, wrzucić do garnka razem z włoszczyzną, 4-cm kawałkiem imbiru, goździkami, anyżem, ząbkami czosnku i kawałkiem kory cynamonu. Składniki należy zalać 3 l wody. Następnie wszystko należy gotować na wolnym ogniu przez dwie godziny. Po tym czasie należy wyjąć włoszczyznę (warto wykorzystać ją do sałatki) i grzyby shiitake. Z grzybów należy odciąć i odrzucić ogonki. Kapelusze grzybów należy pokroić i wrzucić z powrotem do zupy.

    imbir-korzeń-mg
  • Krok 2:

    Następnie trzeba dodać sos sojowy. Do misek trzeba nałożyć porcję makaronu, posiekanej kapusty pekińskiej, kiełków i boczniaków. Całość należy zalać gorącym bulionem z kawałkami shiitake. Wegańska zupa pho powinna być posypana krążkami chili dymką i kolendrą. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 3/2019.

    kapusta-pekinska-fot.iStock-

Porady

Zupę trzeba koniecznie przyprawić sobie już w misce, wciskając do niej sok z limonki i wlewając ocet ryżowy, w którym przez noc marynowały się cieniutkie płatki czosnku i papryczek chili. Zupa jest bardzo rozgrzewająca, na pewno pomoże uniknąć na przedwiośniu wielu infekcji.

Aby zupa pho wyszła idealna warto gotować ją w dużym garnku. Serwując zupę pho możemy podawać ją ze sztućcami lub w azjatyckim stylu z pałeczkami bambusowymi. Zupa pho będzie wyglądać bardzo apetycznie w małych, pastelowych miskach.

 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne