Mięso czyścimy z błon, kroimy w kostkę, obsmażamy na oleju i przekładamy do garnka. Na tłuszczu ze smażenia dusimy pokrojoną w piórka cukrówkę i posiekany czosnek, dokładamy do mięsa. Ścieramy na grubej tarce obraną marchewkę, dodajemy oczyszczone pieczarki, bulion, liść laurowy, ziele angielskie i łyżkę mielonej papryki. Przykrywamy, stawiamy na małym ogniu i dusimy 1 godz.
Paprykę czyścimy, kroimy w grube paski, przypiekamy na suchej patelni grillowej skórką do dołu, aż sczernieje. Wkładamy do foliowej torebki, zamykamy i odkładamy. Kiedy ostygnie, obieramy ze skórki. Na patelnie kładziemy przecięte na pół szalotki, przecięciem do dołu, przypiekamy. Do rondla z mięsem dodajemy wino, paprykę i połówki szalotek, gotujemy powoli jeszcze 40 min. Przyprawiamy ostro mieloną papryką, solą i pieprzem, posypujemy posiekanym estragonem. Podajemy z chlebem.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!