Zielony sernik

Ocena:

4.52 (177)

  • 25 min.
Przygotowanie: 25 minut
Oczekiwanie: 4–5 godzin
Pieczenie: 20–25 minut
Porcja: 305 kcal
Składniki na 12 porcji

Składniki:

  • CIASTO :
  • 1 i 1/2 szklanki (25 dag) mąki
  • 12 dag zimnego masła
  • 2 łyżki cukru
  • jajko
  • tłuszcz do formy
  • MASA:
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
  • 150 ml białego wina
  • 20 dag twarogu
  • 200 ml śmietany
  • 50 dag jasnych i ciemnych winogron
  • szczypta soli

Zielony sernik - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto: mąkę wymieszać z cukrem i szczyptą soli. Zrobić wgłębienie, włożyć pokrojone masło, jajko i wlać około 30 ml ciepłej wody. Wyrobić gładkie ciasto, uformować kulę.
  • Owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na ok. 30 minut. Chłodne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem formę kształtując boki. Papier do pieczenia położyć na cieście, wysypać suchą fasolę lub groch. Piec 20–25 minut w temperaturze 200°C. Wyjąć z pieca, usunąć warzywa strączkowe oraz papier do pieczenia.
  • Masa: żółtka zmiksować w kąpieli wodnej z cukrem, sokiem z cytryny i winem na puszysty krem. Żelatynę zalać niewielką ilością ciepłej wody. Podgrzać, aż się całkowicie rozpuści. Jeszcze ciepłą dodać do kremu i nad parą dalej ubijać dodając kolejno skórkę z pomarańczy oraz twaróg.
  • Odstawić na około 1 godzinę do lodówki, od czasu do czasu zamieszać. Gdy krem zacznie tężeć, dodać ubitą na sztywno śmietanę i wymieszać.
  • Połową kremu wysmarować ciasto. Winogrona umyć i osuszyć. Około 2/3 winogron wyłożyć na krem i delikatnie wgnieść w masę, posmarować pozostałym kremem. Odstawić na około 3 godziny do lodówki.
  • Przed podaniem udekorować pozostałymi winogronami.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne