Przygotowanie: 15 minut Zapiekanie: 30 minut Porcja: 330 kcal Składniki na 4 porcje
Składniki:
60 dag gotowanych ziemniaków
40 dag brokułów
30 dag pomidorów
2 cebule
2 ząbki czosnku
8 czarnych oliwek bez pestek
suszone oregano i tymianek
3 łyżeczki oliwy
300 ml naturalnego jogurtu
2 jajka
5 dag startego sera (np. ementalera)
sól, pieprz
Zapiekane ziemniaki z brokułami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
■ Ziemniaki pokroić na plastry. Brokuły umyć, podzielić na różyczki, gotować 6 min w osolonym wrzątku, osączyć. Pomidory sparzyć, opłukać zimną wodą, obrać ze skórki, usunąć pestki i miąższ pokroić w kostkę.
■ Cebule obrać, pokroić na krążki. Czosnek obrać, posiekać. Oliwki posiekać. Pomidory, cebulę, czosnek, oliwki, tymianek i oregano wymieszać, przyprawić solą i pieprzem i dodać 2 łyżeczki oliwy.
■ Płaską formę posmarować łyżeczką oliwy. Ziemniaki i brokuły ułożyć dachówkowato w formie. Jogurt wymieszać z jajkami, przyprawić solą i pieprzem. Polać ziemniaki sosem jogurtowym i sosem warzywnym. Posypać serem i piec 30 min w temp.180°C.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!