Wy- pieczony kurczak faszerowany kaszą i pieczarkami
Ocena:
4.32
(198)
2 godz. 30 min.
dla 1 osoby
Pyszny kurczak- aromatyczny, z miękkim, soczystym mięskiem i przyprawami w 3 kolorach
Składniki:
* 1 wiejski kurczak( 1.8- 2 kg)
* 1/2 woreczka ugotowanej kaszy jęczmiennej- 50g
* 30 dag pieczarek
* 2 cebule, np szalotki
* 1 jajo
* 3 kolory przypraw:
* papryka słodka mielona, i ostra mielona
* czubrica zielona i majeranek
* przyprawa złocista do kurczaka
* 2 ząbki czosnku rozdrobnione
* sos sojowy Tao Tao
* sól, pieprz
* natka posiekanej pietruszki zielonej( garść)
* jasne
piwo do podlewania- ok. 1 szklanki
* ziemniaki- ilość dowolna
* 2 łyżki masła
* tymianek
Wy- pieczony kurczak faszerowany kaszą i pieczarkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Kurczaka dobrze opłukać, osuszyć, odciąć nadmiar skóry z tyłu i wyciąć szyjkę. Skórę w miejscu przy szyjce zaszyć dokładnie. Wnętrze oprószyć sola i pieprzem.
Cebulę podsmażyć z na łyżce masła, dodać pokrojone na plasterki male pieczarki. Dusić ok 20 minut, do odparowania płynu. Pod koniec doprawić dobrze sosem sojowym, pieprzem, sola i zieloną czubricą. Zdjąć z ognia, dodać ugotowaną kaszę, garść natki pietruszki oraz jajo, wymieszać.
Kurczaka faszerować kaszą z pieczarkami. Kurczaka ułożyć piersią do góry, skrzyżować i nóżki, zaszyć dobrze to miejsce, ewentualnie wbić jeszcze wykałaczki dla pewności
. Kurczaka natrzeć czosnkiem, solą oraz kolorowymi przyprawami- gęsto, tak by nie było widać koloru kurczaka;) - majerankiem, czubricą, papryką mieloną i przyprawą złocistą do kurczaka. Tak przyprawionego odstawić do lodówki na minimum 2 godz.
Piekarnik nagrzać na 200 stopni. Ziemniaki wyszorować druciakiem( nie obierać), Ponacinać na krzyż, przyprawić papryką, czubricą i przyprawą do kurczaka.
Naczynie żaroodporne- większe niż cały kurczak- wysmarować miękkim masłem. Kurczaka ułożyć piersią do góry, obok przyprawione ziemniaki , przykryć folią aluminiową, skropić sosem sojowym. Piec godzinę w tej temperaturze. Podlać piwem, zmniejszyć temp. na 150 stopni, piec pół godz pod folią i ostatnie pół godz bez przykrycia dopiec skórkę- temperaturę można na chwilę zwiększyć pod koniec. Podlewać często sosem piwnym. Posypać listkami tymianku.
Łączny czas
pieczenia-ok. 2 godz.
Kroić ostrym nożem, lub nożycami do mięsa. Podawać z farszem, ziemniakami, sosikiem piwnym( nie zagęszczać) i dowolnymi dodatkami- u mnie ogórek kiszony, papryka konserwowa, natka pietruszki... oraz kufel piwa