Warzywa w sosie serowym wspaniale smakują z chińskim makaronem Noodle !
Składniki:
6 dużych ziemniaków
1 średni ogórek zielony
fasolka szparagowa (w zimie może być z puszki lub mrożonki)
Puszka kukurydzy konserwowej
Jedna czerwona papryka marynowana
1 średnia cebula
makaron chiński noodle (do kupienia w delikatesach lub sklepie z żywnością ekologiczną)
2 serki topione klasyczne
śmietana 22% - pół małego opakowania
1 opakowanie sosu serowego w proszku
ser żółty np. gouda
oliwa z oliwek
pierz
sól
bazylia i inne zioła suszone
papryka słodka w proszku
Warzywa w sosie serowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Sos :
Sos serowy mieszamy z wodą i zagotowujemy go na ogniu dodając do niego pół opakowania śmietany oraz dwa serki topione
Warzywa :
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, kroimy je w łódeczki i przysmażamy lekko na patelni.
Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie (w przypadku mrożonej fasolki należy ją wrzucić na rozgrzany tłuszcz i tak smażyć pod przykryciem około 10 min).
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy na nią pokrojoną cebulę, pokrojoną drobno marynowaną paprykę, ogórka zielonego plastrach, kukurydzę, łódeczki z ziemniaków oraz fasolkę szparagową.
Warzywa przyprawiamy do samku wyżej wymienionymi przyprawami i smażymy na patelni przez ok. 10 minut po czym mieszamy z sosem serowym.
Przed podaniem wszystko posypujemy tartym żółtym serem