Ciasto można dostać w każdej niemieckiej cukierni, a nawet gotowe w Lidlu.
Składniki:
Ciasto:
4 jajka
15 dag cukru
13 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
posiekane migdały
Krem:
0,5 l mleka
1 budyń waniliowy
300 g masła
200 g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1 całe jajko
2 żółtka
Użądlenie pszczoły - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ciasto:
Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy mikserem na puszystą masę. Do masy dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia - mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Ciasto posypujemy migdałami i cukrem. Pieczemy ok. 40-45 min w 160 stopniach C.
Krem:
W niepełnej szklance mleka mieszamy cukier, budyń, jajko i żółtko. Pozostałe mleko gotujemy. Gdy mleko będzie się gotować, wlewamy masę jajeczno - budyniową. Mieszamy. Studzimy.
Zimny budyń ucieramy z masłem. Ciasto przekrawamy na pół, wykładamy krem, przykrywamy ciastem. Schładzamy.