Krasnystaw

Tort z owocami leśnymi

Ocena:

4.52 (182)

  • 60 min.
  • więcej niż 10 osób
  • średni

Pyszny tort wykonany produktami marki Krasnystaw

Składniki:

  • ciasto:
  • 12,5 dag schłodzonego masła, pokrojonego w kostkę
  • 25 dag mąki
  • 7,5 dag cukru
  • jajko
  • masa:
  • 70 dag mieszanki owocowej mrożonki malin, jagód, truskawek, czarna porzeczka
  • 15 dag cukru
  • 1,5 dag (8 listków) żelatyny
  • 40 dag jogurtu naturalnego
  • 10 dag twarogu
  • dekoracja:
  • torebka galaretki transparentnej
  • 150 ml śmietany kremówki
  • łyżka cukru

Tort z owocami leśnymi - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Do masła dodajemy mąkę, cukier i jajko. Zagniatamy gładkie ciasto i wylepiamy nim dno tortownicy o śr. 26 cm. Formujemy brzeg wysokości 3–4 cm. Wstawiamy tortownicę na 1 godz. do lodówki.
  • Krok 2: Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Ciasto przykrywamy krążkiem pergaminu, wsypujemy obciążniki. Pieczemy ciasto 25 min. Zdejmujemy obciążniki i papier. Pozostawiamy ciasto w formie, aż całkowicie wystygnie.
  • Krok 3: 20 dag owoców odkładamy, resztę rozcieramy z 5 dag cukru. Żelatynę moczymy 5 min w zimnej wodzie.
  • Krok 4: Jogurt mieszamy z twarogiem i resztą cukru.
  • Krok 5: Ociekającą wodą żelatynę wkładamy do rondelka, lekko ogrzewamy. Gdy się rozpuści wkładamy do niej najpierw łyżkę masy jogurtowej i mieszamy, następnie dodajemy żelatynę do reszty kremu.
  • Krok 6: Dodajemy rozdrobnione owoce i ostrożnie mieszamy, aby krem wyglądał jak marmurek. Krem wykładamy na ciasto i wstawiamy do lodówki na 3 godz., aby masa stężała.
  • Krok 7: Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Śmietankę ubijamy z cukrem.
  • Krok 8: Tort obkładamy resztą owoców, polewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki. Podajemy z bitą śmietaną.

Porady

Sery twarogowe z Krasnegostawu idealnie nadają się do potraw – zarówno w roli głównej, jak też jako dodatek. Są bogatym źródłem białka i aminokwasów. Charakteryzują się delikatnym i śmietankowym smakiem oraz gęstą i kremową konsystencją.

Jogurt naturalny ma kremową konsystencję i delikatny smak. Może on być dodatkiem do wielu dań, surówek, zup, sosów czy różnego rodzaju dipów. Jest świetnym dodatkiem do wiosennych sałatek.

Masło jest otrzymywane ze śmietany z mleka krowiego. Ten tradycyjny wyrób ma właściwości nie tylko odżywcze, ale także lecznicze i kosmetyczne. Masło "Ekstra" z Krasnegostawu wyróżnia specyficzna, aksamitna konsystencja i pełnowartościowy smak. Od wielu lat obecne jest na polskich stołach. Świetnie nadaje się do pieczywa, ciast i innych potraw.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne