Tym, którym bokiem już wychodzi kaszanka z grilla a nadal darzą ją sympatią.
Składniki:
Składniki na 1 tartę:
100 g masła
1 jajo
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka tymianku
Farsz z kaszanką i jabłkiem:
4 kaszanki
2 cebule
1 papryczka chili
1 jabłko
1 łyżeczka oregano
2 jaja
150 ml śmietany
Sól, pieprz
Olej rzepakowy
Tarta z kaszanką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mąkę przesypujemy na stolnicę, robimy na środku dołek w który wbijamy całe jajo. Całość obsypujemy solę, proszkiem do pieczenia, tymiankiem. Na bokach układamy masło w kawałkach. Zarabiamy ciasto nożem, robiąc na początku coś na kształt kruszonki a później szybko zagniatając. Formujemy gruby placek, zawijamy go folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na min. 30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Kaszankę obieramy z flaka, kroimy w grube plastry. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i przesmażamy na nim kaszankę. Cebulę kroimy w półplasterki, dusimy w rondelku na 2-3 łyżkach oleju doprawiając solą. Dodajemy drobno skrojoną papryczkę i jabłko obrane i pokrojone w dużą kostkę Przesmażamy chwilę razem. Kaszankę ściągamy z patelni, dodajemy do niej uduszoną cebulkę z jabłkami. Doprawiamy oregano, pieprzem i solą. Formę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Formę wykładamy schłodzonym, rozwałkowanym ciastem, które przed nałożeniem farszu nakłuwamy dość gęsto widelcem. Jaja roztrzepujemy, dodajemy do nich śmietanę i dokładnie łączymy rózgą. Kaszankę rozkładamy równo na cieście, zalewamy masą jajeczną i pieczemy ok. 45-50 minut, aż wierzch nabierze ładnego koloru. Serwujemy gorące, chociaż na zimno też smakuje nieźle. Najlepiej w towarzystwie schłodzonego kremu z awokado.