Artur Rogalski
0 (0)
Tarta z białą czekoladą to wykwintne ciasto, pięknie prezentujące się na stole. Połączenie śmietankowo-czekoladowej aksamitnej masy, wyłożonej na kruchy spód, ozdobionej borówkami amerykańskimi oraz dżemem jagodowym to prawdziwy raj dla podniebienia. Taki zestaw z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Dodatkowo przygotowanie nie jest skomplikowane i nie zajmuje wiele czasu. Jeśli szukacie pysznego ciasta, zapraszamy po nasz przepis na tartę z białą czekoladą i borówkami.
mąka pszenna 320 g
cukier puder 20 g
cukier waniliowy 13 g
masło 220 g
żółtko 5 g
sól 1 g
bułka tarta 20 g
dżem owocowy 30 g
śmietana 36% 600 ml
żelatyna 8 g
woda 105 g
biała czekolada 150 g
Blaszka: foremkę na ciasto o średnicy 24 cm smarujemy masłem oraz posypujemy bułką tartą.
Ciasto: mąkę, cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy zimne masło, żółtka, sól oraz 45 ml zimnej wody. Palcami łączymy składniki, w kruszonkę, następnie zagniatamy szybko jednolite ciasto. Tworzymy kulę, owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę .
Wałkowanie: ciasto układamy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wałkujemy na placek – wykładamy nim formę, dociskając, a nadmiar odcinamy. Nakłuwamy je widelcem i na 30 minut wkładamy do lodówki.
Pieczenie: w czasie, gdy ciasto chłodzi się w lodówce nagrzewamy piekarnik do 180°C. Spód na tartę z białą czekoladą pieczemy 25 minut.
Krem: 150 ml śmietanki mocno podgrzewamy, dodajemy pokruszone 150 g czekolady, mieszamy do połączenia składników i rozpuszczenia czekolady. Studzimy.
Żelatyna: przekładamy ją do garnuszka dodajemy 60 ml wody i pozostawiamy do napęcznienia, na ok. 10 minut. Następnie podgrzewamy do rozpuszczenia. Nie doprowadzamy do zagotowania żelatyny. Chłodzimy.
Krem czekoladowy: pozostałą część kremówki ubijamy na sztywny krem. Wlewamy czekoladę, miksujemy do połączenia składników. Wolnym strumieniem wlewamy płynną żelatynę – mieszamy na niskich obrotach miksera.
Wykończenie: na kruche ciasto wykładamy krem czekoladowy, wkładamy na 20 minut do lodówki, żeby stężało. Dekorujemy dżemem oraz borówkami. Wierzch posypujemy płatkami czekolady.
Porady
- Z przepisu możemy przygotować małe tartaletki, postępując zgodnie z przepisem, jedynie czas podpiekania spodu należy skrócić do ok. 12 minut.
- Przed podpiekaniem spodu tarty z białą czekoladą, surowe ciasto warto przykryć pergaminem i wysypać na to obciążenie: fasolę, ciecierzycę czy specjalne kuleczki. Zapobiegnie to wybrzuszaniu się ciasta. Zdejmujemy je po upieczeniu.
- Masło i woda muszą być bardzo mocno schłodzone. Do ich rozdrobnienia możemy użyć specjalnej rozdrabniarki do ciasta. Kupując masło należy zwrócić uwagę na zawartość tłuszczu – powinno mieć min. 82% oraz na wagę, kostka ma zazwyczaj 200 g.
- Podgrzewając żelatynę nie dopuszczamy do zagotowania, gdyż traci ona w ten sposób właściwości żelujące.
- W borówki możemy zamienić na jagody lub soczyste, pyszne truskawki, maliny. Będzie to miła odmiana, a ciasto będzie równie pyszne. Zimą możemy użyć owoców mrożonych.
- Wyjęcie upieczonej tarty z białą czekoladą ułatwi otwierana foremka.