Gdy szynka pojawia się na pieczystych półmiskach, to widoczny znak końca postu. Nastał czas świętowania!
Składniki:
szynka (ok. 2 kg)
ok 1–1,5 l ciemnego piwa
3 łyżki miodu
6 goździków
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
20 ziaren czarnego pieprzu
łyżka soli
5 rozgniecionych ziaren jałowca
olej
Szynka marynowana w pieprzu i piwie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Szynkę włóż do dużego garnka, zalej piwem (powinno zakryć szynkę), dodaj wszystkie przyprawy, wstaw do lodówki na 2 dni (przekręcaj szynkę kilkakrotnie).
Kiedy zmieni kolor, postaw je na ogniu i bardzo powoli doprowadź do wrzenia. Kiedy mięso zacznie pyrkać, wyłącz ogień. Wyjmij szynkę, natnij tłuszcz, przełóż ja do żaroodpornego naczynia, spryskaj olejem, na dno wlej trochę zalewy.
Piecz pod przykryciem co najmniej 2 godz., w temp. 180OC (często przekręcaj mięso i polewaj wytopionym sosem). W połowie pieczenia zdejmij pokrywę, aby szynka nabrała ładnego koloru.
Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!