Wykonanie potraw i stylizacja: Anna Borowska Zdjęcia: Artur Rogalski
4.23 (278)
Proste ciasto dla debiutantów, czyli szybki placek z kakao. Wystarczy połączyć składniki i włożyć do piekarnika. Placek smakuje doskonale chwilę po przestudzeniu.
białka 4 szt.
żółtko 4 szt.
cukier 150 g
olej 125 ml
proszek do pieczenia 5 g
kakao 30 g
mąka 170 g
esencja waniliowa 15 ml
Schłodzone białka ubijamy, a pod koniec dosypujemy cukier.
Do piany dodajemy żółtka, wlewamy olej, wanilię i dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie ucieramy.
Połowę ciasta wylewamy do natłuszczonej i oprószonej mąką keksówki. Do reszty ciasta dodajemy kakao, dokładnie mieszamy i wykładamy łyżką na jasne ciasto. Pieczemy ok. 40 min w temp. 180°C.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 1/2019
Porady
Gdy obie masy pomieszamy delikatnie i równomiernie widelcem, powstaną paski jak u zebry. Szybki placek z kakao wyjdzie pysznie!
Zobacz też: Placek czekoladowy z białym wnętrzem
Kup magazyn "Moje Gotowanie" na kultowy.pl