Moim ulubionym dodatkiem do herbaty czy ciepłej wody jest syrop z cytryn,malin,jeżyn,imbiru i miodu.
Składniki:
- jedna cytryna
- porządna garść malin (u mnie mrożone)
- garść jeżyn (u mnie mrożone, nie każdy ma do nich dostęp więc nie są one koniecznym składnikiem)
- 4 plastry korzenia imbiru
- pół szklanki miodu
Syrop z cytryn, malin, jeżyn, imbiru i miodu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Cytrynę parzymy (zalewamy wrzątkiem), kroimy na ćwiartki i w plasterki. Wrzucamy na dno słoika. Dorzucamy maliny, jeżyny, 4 plastry obranego imbiru. Całość zalewamy lekko podgrzanym miodem.
Zakręcamy słoik i odstawiamy na całą noc do lodówki. Gotowy syrop możemy dolewać do herbaty lub przegotowanej wody. Może stać w lodówce nawet 2 tygodnie.
Porady
Wypróbuj przepis na syrop z cebuli z miodem - idealny na przeziębienie