StockFood
4.47 (163)
Surówka colesław to popularny dodatek do obiadu lub grilla. Szczególnie popularna jest w Stanach Zjednoczonych Ameryki i w Australii. W Polsce chętnie sięgamy po surówki z białej kapusty. Taka sałatka to świetne urozmaicenie i źródło witamin podczas rodzinnego obiadu.
kapusta biała 600 g
marchewka 200 g
cebula 1 szt.
majonez 50 g
ocet jabłkowy 10 ml
sok z cytryny 30 ml
sól 3 g
pieprz 3 g
jogurt naturalny 30 g
Kapustę i marchewkę należy poszatkować do dużej miski. Następnie cebulę trzeba drobno posiekać i dodać do miski.
iStock
Sól mieszamy z pieprzem, jogurtem naturalnym, majonezem, octem jabłkowym i sokiem z cytryny do uzyskania jednolitej konsystencji. Surówkę trzeba odstawić na minimum 2 godziny do lodówki.
iStock
Porady
Sos do sałatki colesław
Domowa sałatka colesław nie będzie kompletna bez aromatycznego sosu. Jego przygotowanie jest tak samo łatwe, jak samej surówki. Składa się z majonezu, octu balsamicznego i soku z cytryny. Jeżeli zależy nam na ograniczeniu tłuszczu i wartości kalorycznej surówki, majonez można zastąpić jogurtem naturalnym. Aby uzyskać bardziej wyrazisty smak, do podstawowych składników można dodać odrobinę musztardy lub posiekany ząbek czosnku.
Do czego pasuje colesław?
Surówka colesław należy do najpopularniejszych dodatków do obiadu. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a przy tym - lekka i smaczna.
Surówka colesław figuruje w menu większości restauracji i sieci fast food, w tym także w KFC. Nic dziwnego, bo ten prosty dodatek pasuje do większości dań. Doskonała surówka z białej kapusty świetnie komponuje się ze smakiem dań rybnych i drobiowych. Smakuje wybornie z daniami mięsnymi - z wołowiny, wieprzowiny czy baraniny. Nie ma jednak żadnych przeciwwskazań przed podaniem colesława z potrawami mącznymi, np. z pierogami ruskimi.
Co to jest colesław? To znany na całym świecie dodatek do obiadu. Doskonała surówka z białej kapusty prawdopodobnie wywodzi się ze sztuki kulinarnej starożytnego Rzymu. Wraz z rozrastaniem się imperium, stała się popularna także w innych częściach świata. Sama nazwa "coleslaw" wywodzi się od niderlandzkiego słowa "koolsla", oznaczającego sałatkę z kapusty.
Sałatka colesław to synonim kulinarnej prostoty. Oryginalny przepis na klasyczny coleslaw uwzględnia jedynie kilka składników podstawowych - białą kapustę, marchewkę i cebulę. Warto podkreślić, że nie ma jednego słusznego przepisu, wskazującego jak zrobić surówkę colesław. Niektórzy dodają do niej kukurydzę, ananasa lub jabłko. Taki prosty zabieg pozwala uzyskać zaskakująco dobry efekt.