Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: 15 minut
Pieczenie: 45 minut
Porcja: 550 kcal
Składniki na 10 porcji
Składniki:
60 dag mrożonego ciasta francuskiego
3 żółtka
8 dag cukru
5 dag masła
20 dag mielonych orzechów włoskich
10 dag pokruszonych biszkoptów
1/2 łyżeczki cynamonu
skórka otarta z cytryny
kieliszek rumu
5 dag rodzynek
4 łyżki mleka
cukier puder
Strudel orzechowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ciasto rozmrozić. 2 żółtka utrzeć z cukrem. Rodzynki sparzyć. Masło roztopić, dodać do utartych żółtek wraz z orzechami, biszkoptami, cynamonem, skórką cytrynową oraz rodzynkami i dokładnie wymieszać.
Wlać mleko, jeszcze raz wymieszać. Masa powinna mieć zwartą konsystencję. Rozmrożone ciasto cienko rozwałkować na prostokąt o wymiarach 35x40 cm. Na środku rozłożyć nadzienie orzechowe, brzegi ciasta dokładnie posmarować roztrzepanym żółtkiem, zwinąć i bardzo starannie zlepić brzegi.
Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem, położyć na niej ciasto zlepieniem do dołu, odstawić na 15 min. Piec 45 minut w temp. 220°C. Można podawać na ciepło.