0 (0)
Sos cezar powstaje na bazie majonezu i wyrazistych w smaku dodatków, takich jak czosnek, parmezan, musztarda i sos worcestershire. Pasuje przede wszystkim do klasycznej kompozycji z sałaty rzymskiej i chrupiących grzanek. Można go też podawać jako dip do przystawek lub akompaniament dla pieczonej ryby. Często uzupełniają go pełne umami fileciki anchois. Sprawdźcie, jak zrobić idealny sos do sałaty cezar.
majonez 150 g
czosnek 1 ząbek
musztarda 15 g
sok z cytryny 30 ml
sos worcestershire 15 ml
parmezan 30 g
sól 2 g
pieprz 2 g
Czosnek: obieramy i przeciskamy przez praskę. Możemy też rozetrzeć go za pomocą noża szefa kuchni (o szerokim ostrzu). Należy umieścić ząbek na desce, pokroić go w plasterki i posypać solą – dzięki niej puści sok, który ułatwi rozdrobnienie go. Jedną rękę kładziemy na trzonku, drugą przytrzymujemy ostrze. Kołyszemy nożem w taki sposób, który pozwoli jednocześnie siekać i rozcierać czosnek. Kontynuujemy czynność, aż otrzymamy pastę.
wero.ugc
Połączenie składników: umieszczamy w miseczce sos worcestershire, majonez, musztardę (najlepiej ostrą i kremową, nie ziarnistą), czosnek i sok z cytryny. Sos cezara często zawiera też posiekane anchois, czyli fileciki z sardeli. Są doskonałym źródłem umami, ale możemy je pominąć, zwłaszcza kiedy chcemy przygotować wegetariański dodatek do sałatki lub dip. Jeśli nie mamy w spiżarni sosu worcestershire, możemy zastąpić go mieszanką ketchupu, sosu sojowego i octu winnego (w proporcjach 1:1:1). Łączymy wszystkie składniki łyżką lub rózgą kuchenną.
wero.ugc
Parmezan: ścieramy na najmniejszych oczkach tarki. Możemy też rozdrobnić go przy pomocy robota kuchennego (jeśli przyrządzamy większą porcję). Dodajemy do miseczki z pozostałymi składnikami. Oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy. Sos do cezara można też zmiksować za pomocą blendera (zwłaszcza jeśli decydujemy się na dodanie filecików anchois). Będzie miał wtedy kremową, jednolitą konsystencję.
wero.ugc
Podanie: przekładamy gotową mieszankę do miseczki lub polewamy nią przygotowaną przystawkę. Możemy serwować sos do sałatki cezar z kurczakiem, ale pasuje też do potrawy z krewetkami lub jajkami na twardo. Sprawdzi się też jako dip do crudités (pokrojonych w paluszki surowych warzyw) lub frytek.
wero.ugc