Przepisy na gęś - Smarowidło zimowe czyli gęsie rillettes
Składniki:
2 surowe piersi gęsi
łyżeczka młotkowanego pieprzu
gruba sól morska
3 ząbki czosnku
150 ml słodkiego białego wina
2 gałązki rozmarynu
1 kg tłuszczu gęsiego lub smalcu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta mieszanki 4 pieprzów (do kupienia w sklepach z żywnością organiczną)
Smarowidło zimowe czyli gęsie rillettes - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Przepisy na gęś - Smarowidło zimowe czyli gęsie rillettes
Zaczynamy od nasmarowania piersi gęsi młotkowanym pieprzem, solą i 2 zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Układamy w naczyniu, zalewamy winem, obkładamy plasterkami z trzeciego ząbka czosnku i igiełkami rozmarynu. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki. Do garnka z bardzo grubym dnem wkładamy tłuszcz lub smalec i na nim kładziemy piersi, zalewamy marynatą z naczynia i przykrywamy.
Gotujemy na maleńkim ogniu przez kilka godzin – do momentu gdy mięso rozpadnie się samo po dotknięciu widelcem – tłuszcz musi przykrywać gęś przez cały czas. Po ostudzeniu wyjmujemy mięso, dwoma widelcami rozdzielamy na pojedyncze włókna. Dodajemy do smaku gałkę muszkatołową i mieszankę pieprzów, mieszając, dolewamy tłuszcz. Całość zlewamy do kamionkowego garnczka. Gdy zastygnie w lodówce, jemy jak nasz smalec – na ciemnym pieczywie, z ogórkiem albo – białej bułce z odrobiną musztardy dijon.
Rillettes z gęsiny jest wspaniałe nie tylko do pieczywa. Można je kłaść na gorących plastrach ugotowanych lub usmażonych ziemniaków, smażonych borowikach z odrobiną miodu, używać jako okrasy do klusek śląskich albo kopytek. Koniecznie spróbujcie dodać je do gołąbków z kaszą... Po prostu genialne! W szczelnym naczyniu możemy je trzymać około tygodnia, ale pamiętajmy, że można zrobić je z większej ilości i zawekować – wtedy mamy zapas na całą zimę.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!