Mięsny dodatek do pieczywa i nie tylko - smarowidło z królika smakuje doskonale! Polecamy przygotować więcej słoików - przydadzą się, gdy przyjdzie ochota na domowe mięsiwo.
Składniki:
200 g mięsa z królika
300 g boczku wieprzowego
150 g wątróbek drobiowych
400 g mielonej łopatki wieprzowej
3 szalotki
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
1/2 czerstwej kajzerki
4–5 łyżek mleka
sól, pieprz, suszony tymianek
3 łyżki zielonego pieprzu z zalewy
Smarowidło z królika - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mięso z królika, boczek (bez skóry) i wątróbki drobiowe siekamy tasakiem, mieszamy z łopatką.
Posiekane szalotki szklimy na maśle razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodajemy do mięsa.
Bułkę kruszymy, zalewamy mlekiem, dajemy do mięsa. Wyrabiamy zwartą, kleistą masę, którą na koniec przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z zielonym pieprzem.
Przekładamy do małych słoiczków, ustawiamy na blasze, wstawiamy do piekarnika na ok. 50 min. Gorące słoiki zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017