Sernik z pieczonej dyni i śliwek z migdałami to świetna propozycja na deser pomagający zwalczyć zimową depresję.
Składniki:
1 kg sera białego (gotowy z wiaderka lub zmielony 3 razy)
500 g dyni hokkaido
500 g śliwek
6 jajek
400 ml śmietany kremówki
1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego
100 g masła
100 g migdałów mielonych BackMit
130 g ciastek czekoladowych
100 g czekolady gorzkiej
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru z wanilią
1/2 łyżeczki soli
Sernik z pieczonej dyni i śliwek z migdałami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Dynię kroimy w kostkę i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, wyciągamy pestki i wkładamy do foremki żaroodpornej.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160°C, pieczemy dynię i śliwki z termoobiegiem przez ok. 20 minut.
Ciastka rozdrabniamy w mikserze lub przełożone do woreczka rozgniatamy wałkiem do ciasta.
Masło roztapiamy i studzimy.
Przesypujemy do miski ciastka, migdały mielone, masło i 2 jajka. Całość mieszamy, wykładamy, jako spód do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i ugniatamy.
Ostudzoną dynię przekładamy do blendera, dodajemy 2 jajka, 200 ml śmietany i miksujemy. Dodajemy 1/2 kg sera, 1 łyżkę cukru z wanilią, cynamon, 3/4 szklanki cukru, szczyptę soli. Całość miksujemy do połączenia się składników. Wykładamy na ciemny spód, tworząc drugą warstwę.
350 g upieczonych śliwek miksujemy wraz z 2 jajkami, 200 ml śmietany. Dodajemy 1/2 kg sera, 1 łyżkę cukru z wanilią, 3/4 szklanki cukru, szczyptę soli. Całość miksujemy do połączenia się składników. Wykładamy na ser z dynią, tworząc trzecią warstwę.
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy ok. 60 minut lub do suchego patyczka. Ciasto studzimy w uchylonym lekko piekarniku, najlepiej przez noc.
150 g upieczonych śliwek miksujemy wraz z rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Wylewamy polewę na sernik. Odstawiamy do stwardnienia.