Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.48 (165)
Słodki i orzeźwiający - idealny sernik na każdą porę roku.
ciastka imbirowe 200 g
ciastka owsiane 200 g
masło 200 g
serek śmietankowy 850 g
cukier puder 200 g
mąka 50 g
skórka z cytryny 1 szt.
jajka 3 szt.
śmietana 200 ml
mango 150 g
krem cytrynowy 90 g
ananas 50 g
kiwi 50 g
świeża mięta 15 liści
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Dno i boki płaskiej formy o wymiarach 20x30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Ciastka wkładamy do dużej torby plastikowej i rozgniatamy za pomocą wałka. Okruchy przekładamy do dużej miski i zalewamy roztopionym masłem, dokładnie mieszamy.
Masę wykładamy na przygotowaną formę, dociskamy dłonią. Pieczemy przez 10 min. Wyjmujemy, aby ostygło.
Temperaturę piekarnika obniżamy do 120°C.
W dużej misce, za pomocą trzepaczki, serek mieszamy z cukrem, mąką, skórką z cytryny, jajkami i śmietaną. Masę przekładamy na spód z herbatników, rozrzucamy kawałki mango (100 g), wpychając niektóre z nich w masę serową.
Pieczemy przez 1 godz., otwieramy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy ciasto do ostygnięcia przez kolejne 30 min. Po ostudzeniu formę z sernikiem owijamy folią i wstawiamy do lodówki na noc.
Kiedy będzie gotowy do podania, wierzch pokrywamy grubą warstwą lemon curdu (krem cytrynowy). Dekorujemy świeżymi plasterkami mango, ananasa i kiwi. Posypujemy listkami mięty. Sernik kroimy na 12–14 prostokątów.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2018
Porady
- Tropikalny sernik można też podać z innymi owocami. Modyfikujcie przepis według własnych upodobań.
- Takie ciasto najlepiej przechowywać w lodówce i zjeść w ciągu 3-4 dni.
Przepis na sernik - tutaj znajdziesz coś dla siebie!